sourze.se

FBI, CIA och MBD

"Det är vi som är staten." De så kallade diagnosbarnen blir allt fler medan vi, staten, skär ner på resurserna. Är vi inte riktigt kloka?

Eftersom pengarna inte längre öronmärks av staten då den delas ut till kommunerna, efter en trumvirvel på miniräknaren om hur mycket som ska delas ut, så är det upp till kommunerna att fördela pengarna. Anledningen till att det är så är självklart den, av kommunen, efterlängtade decentraliseringen som ger dem en känsla av makt och inflytande.

Då skolan får sin penningpåse inser rektorn ganska snart att det är bäst att dra ner på speciallärar- och hemspråksundervisningen för att få verksamheten att gå runt. Vem är det som drabbas, jo, vi som är staten.

De elever som har ett större behov av mer undervisning för att hålla takten med de övriga i klassen drabbas hårt. Dessa elever, som förr brukade kallas för OBS-barn, klarar inte av den "vanliga" undervisningen och många lärare stämplar dem som "jobbiga" eller som "elever med problem", trots att det i många fall är elever i problem.

Skolan tar kontakt med föräldrar som blir oroliga över att deras underbara unge inte sköter sig och är konstig i skolan. Skolpsykologen råder till BUP/PBU och snart är utredningskarusellen igång.

När så beskedet kommer att barnet har en bokstavssjukdom - MBD, Aspebergers eller AD/HD - pustar föräldrar och lärare ut för nu har de ett namn på barnets udda beteende. Med diagnosbeskedet i hand kan föräldrarna gå till rektorn och begära en resurs för barnet. Vad skönt, nu är allt ordnat... eller?

Barnet har nu fått en stämpel som i för sig ger honom en resurs så att han nätt och jämnt kan klara av skolan, men de andra barnen ser honom nu som annorlunda, och så fort han gör något som kan förefalla vara konstigt så vet man ju att det beror på att han är sjuk.

Då frustrationen över att inte vara som "alla andra" växer inom barnet föreligger det en risk att man skyller det frustrerade beteendet på diagnosen - "barn med MBD brukar göra så.".

Vem sätter normalitetsgränserna? Vi som utgör samhället.
Vem ska ta dela ut kommunpengarna? Vi som är staten.
Vem ska fördela resurserna? Vi som är staten.
Vem ska ta hand om diagnosbarnen?


Om författaren

Författare:
Roxanna Rossi

Om artikeln

Publicerad: 29 aug 2001 10:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: