sourze.se

Kan män och kvinnor vara vänner?

Vad säger ni? Jag vet svaret men det vore roligt att höra vad ni tycker.

Men, vi börjar från början. Vad är en riktig vän? De allra flesta av oss har kollegor, kompisar och bekanta. Men en riktig vän, är det alla förunnat? Finns det de som har fler än en? Hur många kan man egentligen ha?

Personligen tror jag att man kan ha två riktigt nära vänner. Absolut inte fler. Själv har jag bara en och så ett par tre stycken som nästan kvalificerar sig men ändå inte. Det är absolut inte deras fel, det är snarare så att jag inte orkar. Jag orkar inte att öppna mig, blotta min själ, mina fel och alla mina tankar för fler än en människa. För det är jobbigt att visa sina sämsta sidor. Det är krävande, både fysiskt och psykiskt, att erkänna att man inte alltid är den snälla och vänliga människa som man vill vara utan att man även är både dum och dryg, fördomsfull och fördömande, missnöjd och missunnsam. Och det är liksom det det går ut på, att kunna visa alla sina sidor, no holding back. En bästa kompis ska stå pall för allt. Inte banga för något.

Men det är inte bara elände. Att ha en bästa kompis innebär magiska stunder av samförstånd och tröstande ord när man är ledsen. Att ha en bästa kompis är att se något roligt på tv, skratta åt det, känna att det här måste jag berätta, ringa upp bara för att mötas av ett skratt i luren som innebär att hon redan sitter och tittar på samma program och skrattar åt samma sak.

Jag skriver hon för min bästa kompis är en kvinna. Och nu börjar vi närma oss kärnpunkten i denna text. Skulle min bästa kompis kunna vara en man? Min teori är nämligen den att mellan bästa vänner finns en speciell kemi som, skulle denna kemi uppstå mellan man och kvinna i min teori är män och kvinnor heterosexuella. Kvinnors vänskap med bögar är ganska väldokumenterad och vad gäller mäns eventuella vänskap med lesbiska så är det överkurs. Vi håller oss till det som är basic. Kanske lite tråkigare, men definitivt mer hanterbart automatiskt övergår i sexuell attraktion och därmed omintetgöra all form av vänskap i den form jag beskrivit tidigare. Vem vill visa sina sämsta sidor för någon man är attraherad av? Vem vill vara missnöjd, ful och fördomsfull tillsammans med någon som man helst vill gå i säng med?

Eller är det inte så? Finns det en uppsjö av bästa-kompis-par bestående av straighta män och kvinnor? Är båda singel borde det väl inte vara en omöjlighet. Då är det bara att låta bli att agera på de eventuella känslor som dyker upp. Lite självdiciplin har man väl och alla vet ju att det är vänskap som vinner i längden. Förhållande och relationer kommer och går men riktig vänskap består.

Så ponera att man har en bästa kompis av motsatt kön, vad händer när man träffar någon, inleder ett förhållande och kanske till och med gifter sig? Bara för att man själv är så otroligt tolerant och liberal i sitt tänkande innebär ju inte att ens partner är det och vad händer då? En av de viktigaste sakerna i ett förhållande är ju att man behåller sina vänner, har någon form av eget liv och egna kompisar. Men det är kanske inte så enkelt om bästa kompisen är en ursnygg singelkille eller en Pamela Anderson-look-alike. Det verkar vara upplagt för problem och slitningar innan man ens hunnit få tillbaka de svindyra, i grått plysch-album insatta, bröllopsfotona från fotografen.

Inte helt enkelt alltså. Det kanske är så att de finns, männen och kvinnorna som är bästis med varandra, men att de väljer att ligga lågt eftersom det är så kontroversiellt. Eller är det inte det?

Frågan verkar kvarstå: Kan män och kvinnor vara vänner? Vill ni veta så sätt in 995:- kronor på mitt postgirokonto. Då får ni svar inom tio dagar, antingen från mig eller från min bästa kompis Kim.


Om författaren

Författare:
Kajsa Kallio

Om artikeln

Publicerad: 27 aug 2001 09:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: