sourze.se

"Reclaim" föräldraskapet!

Cirka 2000 ungdomar befann sig i lördags ute på Stockholms gator för att som det hette från början "göra en klassresa till Djursholm." En bra ide för att påvisa de sociala skillnaderna i detta land.

Det jag istället såg längs Kungsgatan och Sveavägen var sprejflaskor, öl och de obligatoriska sjalarna att gömma sina handlingar under. De få som gick i tåget med fjärilsmasker, såpbubblor och positiva budskap syntes inte nämnvärt i mängden.

Jag undrar om de ungdomar som ropade "reclaim the streets" överhuvudtaget var medvetna om vilket budskap de ville föra fram, särskilt en cirka tolv år gammal kille med sprayflaska undanstoppad i munkjackan. Då handlar det inte om politik, kanske ville han helt enkelt bli sedd och bekräftad.

Visste dessa ungdomars föräldrar överhuvudtaget att deras barn deltog i en demonstration där enda budskapet är att krossa. Krossa staten, krossa kapitalismen...

Genom destruktiva handlingar lär människan inte kunna förändra världen det minsta! Under två timmar som jag följde massan sprang det hela tiden omkring småfulla ungdomar som klottrade "rts" reclaim the streets på väggar, skyltfönster, bussar. Förkortningen tycker jag snarare får stå för "radikalt teatraliska sabotörer."

Vill man påverka samhället gör man det sämst med lördagens sedda metoder. Skippa ölen och sprejburkarna. Det är ingenting som har med politik att göra. Att skyla ansiktet avslöjar bara att man inte står för det man gör. Äggkastning som inslag visar bara att argument saknas.

Framför allt borde föräldrarna till en stor del av demonstrationsdeltagarna se detta som en varningssignal. En signal om att någonting i relationen föräldrar-barn har gått riktigt snett. Ge framtidens unga befolkning
en grundläggande trygghet i sig själva och en möjlighet att uttrycka sina åsikter grundade på respekt, kunskap och kärlek.

Det är kanske dags att genomföra en demonstration för att "reclaima" tillbaka föräldrarna i barnens liv! Jag ska väl sist tillägga att lördagens aktion aldrig orkade fram till Djursholm. De var för upptagna med skadegörelse och fylla...


Om författaren

Författare:
Susanne Delastacia

Om artikeln

Publicerad: 20 aug 2001 15:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: