sourze.se

Orgie med Ulfbåge och Blåbärssoppa

Det finns i Sverige ett stort antal människor som drömmer om att, med snoret hängande ur näsan och med en mugg het blåbärssoppa i handen, få synas i TV-rutan tillsammans med Christer Ulfbåge.

Den första söndagen i mars varje år är chanserna till detta betydligt större än annars, eftersom Vasaloppet går av stapeln just denna dag. Årligen ser vi desperata människor som gör allt för att få en möjlighet att vinka till familj och vänner som sitter hemma i TV-soffan och följer evenemanget. Dock är det inte dessa män och kvinnor som jag tänker beskriva. Ni ska istället få stifta bekantskap med en typ av vasaloppsåkare som aldrig skulle ha en tanke på att stanna en halvminut för att byta några ord med sportbjörnen Ulfbåge över en mugg värmande dryck. Vänligt men bestämt avböjer han en intervju, snyter sig i handen och hetsar vidare i spåret. Vi kan kalla honom Stig.

Jag vill poängtera att Stig är ett fingerat namn. Om sanningen ska fram är han faktiskt helt och hållet påhittad, men jag tycker att Stig på ett bra sätt representerar inställningen och beteendet hos cirka tio procent av vasaloppsåkarna. Mina resultat har jag kommit fram till genom flera års noggranna fältstudier.

Stig är en svensk man i sina bästa år, oftast mellan 45 och 65 år. Det är svårt att säga vilket jobb han har, en gissning kan vara gymnastiklärare. Stig är en mycket aktiv man, han har åkt ett tjugotal Vasalopp, ett dussin Vätternrundan, har flera gånger deltagit i Vansbrosimningen samt sprungit ett stort antal Lidingölopp. Stig tycker om friluftsliv, han är en stor svampkännare och tycker även om att studera bergarter. Han går aldrig vilse i skogen, eftersom han har varit aktiv orienterare sedan 60-talet. Att slöjda är en fritidssysselsättning som Stig värderar högt.

Det är mycket svårt att säga var han står politiskt, men när det gäller teknologiska nyheter såsom Internet har han en bestämd åsikt. Stig vet att Internet är en "fluga" som snart kommer att gå över. Man kan anta att han sedan ungdomens dagar varit medlem i IOGT-NTO.

Stig är en mycket tävlingsinriktad man. Trots att hans vältränade kropp åldras för varje år, har han alltid målsättningen att prestera en bättre tid än i föregående års Vasalopp. För att lyckas med detta krävs det att han tränar ofta och disciplinerat. Eftersom vår vän bor i södra Sverige, kanske Göteborg, är det svårt att upprätthålla skidträningen på grund av den ständiga snöbristen. Stig lyckas dock ofta finna ett gärdeshörn där snön har skonats från vädrets makter. På denna snösträng tränar han fyra eller fem kvällar i veckan under vinterhalvåret. Spåret mäter endast 210 meter, vilket innebär att Stig avverkar drygt 400 varv per vecka. Stig brukar varje år finna toppformen lagom till Vasaloppet, säsongens absoluta höjdpunkt!

Kvällen innan loppet är synnerligen hektisk för vår hjälte. Han befinner sig då i en by i närheten av startområdet i Sälen. Stig och hans likasinnade bor i en skola, och i det tilldelade klassrummet blåser de med lungkraft upp sina luftmadrasser och breder ut dem på golvet. Sedan påbörjas vallningen och det obligatoriska spekulerandet om hur morgondagens väder kommer att bli. Även gymnastiska övningar samt ett rejält mål mat väntar innan läggdags.

Så mycket sömn blir det dock inte. Redan klockan 03.30 anser Stig att man bör stiga upp för att hinna med allt viktigt som måste göras innan start. Ofta förändras vädret och temperaturen över natten, vilket gör att Stig måste ägna en timme på morgonen åt att lägga på ny valla under skidorna. Efter en stadig frukost och uppmjukande tänjningar kliver Stig på bussen som tar klubbens åkare till starten. Under bussfärden passar Stig på att inta en medhavd energidryck.

Vasaloppsstarten går av stapeln klockan 08.00, men redan 06.30 är Stig på plats i sin startfålla för att kunna erhålla en bra startposition. De tävlande är uppdelade i 11 starled med ungefär 1 000 åkare i varje. Vilket led man blir placerad i bestäms av föregående års resultat. Stig står i det femte ledet, han har frenetiskt argumenterat för att få starta i det fjärde men Vasalopps-organisationen har iskallt nekat honom det.

Starten går, och nu visar han ingen som helst hänsyn i sin strävan att passera några medtävlare redan på startgärdet. Många är de åkare som genom åren har fått en stav avslagen av Stig när han hetsigt byter spår och krånglar för att försöka ta sig fram genom folkhavet.

Och det är nu, när starten gått, som Christer Ulfbåge kommer in i bilden. Som vi redan vet har Stig påbörjat sin klättring upp genom starfältet. Intet ont anande står herr Ostbåge i Mångsbodarna och smuttar på blåbärssoppan. 3450 åkare har passerat. Fortfarande håller deltagarna ett bra tempo och det är nu som Stig med kraftfulla stavtag stakar in i kontrollen, väl medveten om att han ligger bättre till än vid sin rekordnotering -92.

Stig sliter åt sig en mugg ångande dryck, samtidigt som Ulfbåge ställer den inledande frågan: -Vad heter du?, beredd att ställa några av de obligatoriska följdfrågorna.
-Hur många gånger har du åkt Vasaloppet? -Har du haft bra fäste hittills? -Hur många mils skidåkning har det blivit i vinter?

Ni, som vid det här laget känner Stig, vet redan vad svaret blir; En kortfattad grymtning, eventuellt en skakning på huvudet och en distinkt snytning i högernäven innan han stressar vidare mot målet i Mora.

Om Stig lyckas hinna fram till Mora på en snabbare tid än den han presterade i den svaga medvinden rekordåret 1992, förtäljer inte historien. Något som vi däremot vet, är att Stig idag kommer att avverka nära 4 mil på sina välvårdade rullskidor. Ja, du har säkert sett honom på våra svenska vägar i sommar, svettig och trafikfarlig.

När han återvänder hem från rullskidsturen blir han säkerligen serverad en näringsriktig måltid av sin förtjusande hustru. Stig har varit lyckligt gift i nära 30 år. Tillsammans synar de sedan de fyra Bingolotter som har införskaffats inför helgens spel.

Livet går sin gilla gång, nu är det ett drygt halvår kvar till Vasaloppet.


Om författaren

Författare:
David Wennblom

Om artikeln

Publicerad: 17 aug 2001 14:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: