sourze.se

Tankeland del 1

På ålderns höst tänker han på sin heta förälskelse i Kongo på sextiotalet.

Tankeland del 1 av 2
Han såg genom halvslutna ögon hur hon rörde sej i rummet. Flyttande saker en onödig millimeter hit eller dit. Klagande över att han alltid ställde till oreda. Försökte bjuda in honom till gnabb.

Han låg på soffan i det ombonade rummet och funderade på om han skulle resa sej och riskera att bli indragen. Han valde att göra ett snarkkamoflage runt sej och sina tankar.
- Jo jo,hörde han henne sucka, jag känner dej gott min vän men sover man så kan man heller inte dricka maskrosvin. Hon försvann ut i köket.

Han övervägde sin situation och kom fram till att ett glas av den gyllenbruna drycken skulle sitta perfekt som alltid. De hade själva tillverkat vinet förra sommaren och ett års lagring hade ytterligare förbättrat smaken. Han gjorde en uppvakningssnarkning.
- Kallade du älskling?
- Jag? Nä bevare mej väl. Det är så lugnt och skönt när du sover men om du nu ändå är vaken så kan du gå ner och köpa tidningen.
- Jag tyckte du nämnde maskrosvin.
- Jag tyckte du sov.
Det blev vin i köket och prat om att det skulle vara roligt att resa i väg ett tag som de brukade göra förr för inte så länge sen. När de var friskare och orädda.
- Om vi vill kan vi,sa han.
- Om jag vill kan vi,sa hon. Du kan ju ingenting längre mer än ligga på soffan och låtsassova och förirra dej bort till ditt tankeland. Jo jag märker det nog. Hon la sin magra nästan genomskinliga hand över hans grova.
- Vad tänker du på där inne på din soffa. Dina suckar hörs ju över hela stan.
- Jag tänker på dej och hur du brukade knäppa upp min gylf vid de mest olämpliga tillfällen. Han blinkade och log mot henne.
- Det kunde jag gjort nu också men då måste först syster Gun komma och ta bort din kateter. Hon fnissade förtjust.

Han reste sej och såg förorättad ut men insåg det komiska i det hon sagt och böjde sej fram över bordet och kysste hennes ännu mjuka läppar. Hennes andedräkt luktade bröstkarameller som hon stoppade i sej och honom.
- Ifall ifall vi skulle pussas,brukade hon säga.
Och pussades gjorde de och hade alltid gjort. I tid och otid brukade deras vänner säga lite avundsjukt.
Han gick ner till kiosken och köpte kvällstidningen. Löpsedeln skrek ut att söndagens bilaga skulle handla om sex på äldre dar. Den skulle han försöka undvika. Han var nu sjuttiofem och hon sjuttiotvå. Det var länge sen de haft sex på riktigt. Den förbannade katetern satte nu stopp för detta. Men innan dess. Det ryckte till i de nedre regionerna vilket gjorde att katetern skavde.

- Djävla skit,sa han högt.
- Ja är det inte,kommenterade kioskmadammen. Och två barn har hon.
Han förstod att hon trott att han menade två kvinnors giftermål som slagits upp stort i pressen. Sånt fick folk sköta själv. Ville dom ligga och fnatta varandra mellan benen så brydde han sej inte det minsta. Han blev till och med lite upphetsad vid tanken vilket genast straffade sej.

När han kom hem hade hon tvättat håret och satt och väntade på en stol i köket. Hon hade svårt att rulla upp håret själv så det hade blivit hans uppgift. Han blev först irriterad över att han skulle missa sitt favoritprogram men han tyckte om att pyssla med hennes hår. Han visste att hon visste att programmet började nu och att detta var hennes sätt att ta reda på vilket han prioriterade, henne eller TV:n.

Det tjocka mörkgrå håret var fuktigt. Hans händer arbetade vant men inte så snabbt som förr. Han fuktade håret ytterligare och som vanligt sprayade han henne på halsen och som vanligt slog hon efter honom.
- Sluta med de där dumheterna,sa hon barskt men han såg i spegeln som hon satt på diskbänken att hon var långt ifrån arg, som vanligt. Han kände hur det värmde i bröstet och han suckade förnöjt.
- Suckar du nu igen. Vad tänker du på din stolle?
- Jag tänker inte, jag pinkade och det var så skönt, svarade han flinande in i spegeln.
- Du är en gris med stort S.
- Ditt eget svin din dumma kossa. Ditt eget svin som du älskar när det bökar runt i dej.
- Gå och töm påsen för du luktar som ett sånt också.Hon ångrade sej snabbt när hon såg hur ledsen han blev.
- Förlåt mej jag är en dum kossa.

Inne på toan konstaterade han att hon hade rätt. Påsen var full och han kände lukten. Han hatade den jäkla påsen. Han hoppades att operationen snart skulle bli av så att han kunde få kontroll över pinkandet igen.

Hon satt och pratade i telefon när han kom ut. På samtalet förstod han att det var barnbarnet som ville ha hjälp med barnpassning. Han bad att få tala med henne.

- Hördu inte skall du väl låta två mumier passa din son? Han blir ju vettskrämd.
- John älskar dina försök att skrämma livet ur honom. Den här gången får du passa dej, mer säger jag inte.
Medan han gjorde klart hennes hår pratade de om vad de skulle bjuda pojken på.
- Det får bli spaghetti och mina köttbullar, sa hon och knöt en scarf runt papiljotterna.

Han låg på sin soffa igen och tänkte på vad han skulle hitta på med grabben. Han älskade att busa så gammal han var. John skulle säkert ha med sej något som han förväntades bli vettskrämd av. Kanske en ny spindel,som gammelmormor skulle hjälpa till att gömma i hans säng och som de sen skulle sitta och fnissa åt hela kvällen.
Han hörde henne ropa från köket och reste sej och gick ut dit.
- Jag hörde inte vad du sa var det viktigt?
- Jag vet inte jag hörde inte heller. Hon hade händerna i köttbullssmeten och ville bli kliad på näsan. Han kysste henne där och frågade om det kliade på fler ställen.
- Ibland,sa hon och gav honom en okynnig blick.
Åter på soffan vandrade hans tankar till Tankeland. Jo,det fanns ett sådant.

Han hade i början av sextiotalet arbetat för ett flygbolag som hade uppdrag för FN i Belgiska Kongo. Det var inte frigörelsen därnere eller kamraterna han tänkte på. Det var en ung vacker kongolesiska som han blivit hett förälskad i. Hon arbetade på en nattklubb i Leo där hennes uppgift var att se till att gästerna drack. Han upptäckte henne en kväll när hon dansade solo till vilda bongotrummor. Svettig kastade hon sej ner vid bordet där han satt.
- Bjuder du på en drink, white man, sa hon på en blandning av franska och engelska. Han nickade och vips stod det ett glas framför henne.

Efteråt förvånades han över hur snabbt tiden gått i hennes sällskap. Hon förtrollade honom och han lämnade klubben med en känsla av oro och spänning.

Kvällen därpå fick han till sin besvikelse se henne sitta tillsammans med en annan man. Hon nonchalerade honom totalt och ägnade sej helt åt sitt sällskap. När han såg dem lämna lokalen kände han ett sting av svartsjuka. Vad naiv han var. Hon tjänade så klart pengar på annat än drinkar. Han beslöt att för sitt eget bästa inte sätta sin fot på nattklubben mer.

Han kunde inte hålla sitt löfte men när han kvällen därpå beställde en öl var hon inte där. Efter ett tag frågade han bartendern om hon skulle komma.

- Elise? Nej hon är fri i kväll. Han gick besviken tillbaka till Stanley Hotel och fortsatte dricka öl vid en annan bardisk lyssnande på kollegernas fyllesnack.

Han fick ett uppdrag i Elisabetwill som gjorde att han inte kom till nattklubben på ett tag. När han väl steg in där möttes han av Elise.
- Var har du varit?Jag började tro att du övergivit mej.
Han hade inte fått fram ett ljud bara känt ett farligt sug i magtrakten.
- Kom så sätter vi oss så får du berätta om dina äventyr,viskade hon i hans öra.

Hennes uppspelthet förklarades av att hon hört att han frågat efter henne. Efter hand lossnade hans tunga och med ölens hjälp blev han allt djärvare och lät henne förstå att han gärna ville visa henne sitt hotellrum.
- Vilket nummer bor du på?
Han sa numret och hon tog upp en liten anteckningsbok.
- Där har jag inte varit men i rummet intill, informerade hon honom helt i onödan.

Rummet var stort och tämligen svalt. Han slog upp en whisky åt henne och en öl åt sej själv.

Hon höjde glaset och skålade med honom men drack inte. Senare fick han veta att hon sällan drack alkohol och att drinkarna på klubben var läsk.

Hon var nitton år och hade som så många andra flickor tagit för sej när landet fylldes av FN-soldater. Det fanns inga skamkänslor eller moraliska aspekter på sättet att leva. Hon och hennes vänninor visste vad de hade att välja på. Ett liv i fattigdom som skulle komma tids nog. Nu gällde det att ha roligt och samtidigt tjäna pengar.

Den natten med Elise blev något som han ständigt återkom till på sin soffa. Han inbillade sej att hon tyckte om honom men insåg att hon var kärleksfull mot alla kunder. Jo, han var en kund, i alla fall i början.
- Inga pengar den här gången, sa hon plötsligt en natt när de var på väg in i rummet,men då måste du acceptera mej naken. Han tittade förvånat på henne när hon släckte ljuset och gick in i badrummet.H an klädde av sej och kröp ner mellan de svala lakanen. Han såg hennes silhuett
när hon kom och lade sej ovanpå honom. Hon tog hans hand och förde upp den mot sitt hår. Han var beredd på hennes långa hår men fick istället känna korta tofsar som stod rakt ut.Han ville tända men hon hindrade honom. Hennes hår avtecknade sej mot taket. Det spretade åt alla håll. Som för att lugna honom rörde hon sej rytmiskt och fick honom snabbt att glömma historier om gödselsnurrat hår och peruker som han hört men förträngt i Elise sällskap.
Han hade efteråt legat och lekt med hennes hår och försäkrat henne om att hon var lika söt utan peruk. Vilket hon också var. Hennes kropp var dessutom densamma och den använde hon på ett underbart sätt.

När han kom så långt i sina tankar skavde katetern oroväckande.

Han hade efter den kvällen märkt att hon inte längre försvann med andra män. Hon sa att hon behövde ett uppehåll. Han sa att han inte hade råd att betala henne för inkomstbortfallet och fick som straff inte träffa henne på en veckor.
- Are you blind, white man? Hon var lika kär i honom som han i henne.

fortsättning följer i del 2


Om författaren

Författare:
jan westergren

Om artikeln

Publicerad: 14 aug 2001 17:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: