sourze.se

Skara runt på 3 veckor: forts

Speltjat.

Några dagar senare ser jag Börje med "nya" glasögonbågar, ungefär såna som Lasse Holmqvist bar i tv-program från 60-talet...

Jag går fram till Börje och snackar lite kallprat om gårdagens dubbel. Sen frågar jag försiktigt var hans gamla brillor tagit vägen, han hade ju blivit nekad att pynta dom på den kommunalägda stampen nere vid Masthuggstorget. Börje är ingen vän av långa, sammanhängande meningar. Man får liksom leda honom i en snitslad bana för att få ur honom något, avvakta och invänta det han tycker är en poäng och ställa följdfrågor men detta är vad som hade hänt i korthet:

Börje hade inte uppfattat det som han fick sten-nobben utan pantlånaren hade mumlat nått om "gamla bågar" istället för att säga "är du helt loss gobbe, ska du inte panta på dina löständer också?". Så efter några dagar när Börje var luspank och extra spelsugen begav han sig till panten vid Feskekörka. Den är ökänd för sin otrevliga personal, att dom aldrig lånar på nånting utan att gnälla först och att dom öppnar en timme tidigare än alla andra pantbanker för att vara kunna vara säkra på att få alla abstinensfyllda knarkare och alkoholister som kunder.

På nåt sätt lyckas Börje manipulera personalen där, det troligaste är väl att dom på nått sätt tror att brillorna är oundgängliga för Börje. Visserligen skrev han in sig på nån fakultet under tidigt 70-tal för att förstärka spelkassan med studielån men efter uppropet kom han inte dit nått mer, och hans "läshuvud" är optimerat för travprogram och V5-streck på text-TV:n. Att lyfta bananlådor i hamnen skulle han säkert klara med hjälp av luktsinne och ledsyn. I alla fall får han ut en hundralapp. Stora planer börjar utarbetas i Börjes huvud: "få se nu... en V5:a till Skellefteå för 81 spänn, 3:50 i inlämningsavgift och så 16 spänn till bussen hem... hmm, går ju inte... får åka spårvagn som vanligt då då... lite spänning i det också ju... då blir det 15 spänn till oförutsedda utgifter, en kopp kaffe eller en dagens dubbel, nog säkrast med dubbel då".

Börje går ner till den seriösa spelbutiken, dagens dubbel avgörs på Skelleftetravet så där är V5-omsättningen störst. En spik och tre hästar i dom andra loppen, spiken är given: Bråna Express, den har vunnit 15 av 16 starter i år och möter inget avskräckande motstånd. Den körs av Skellefteås ständige champion Stig Lindmark, snart 60 år men fortfarande igång, lite rundlagd. Hans jakt- och fiskeintresse har hindrat honom från att flytta söderut till större banor och mer inkomstbringande lopp.

Bråna Express startar i avd 4, i loppen innan tar Börje med favoriten och två halvskrällar i varje lopp. Sen försöker han räkna på vad det kan tänkas vara värt inför den femte och avslutande avdelningen, inte mer än tusen kronor i alla fall om ingen av de tre första favoriterna går in och chansen till detta är ungefär 8 på 27. Börje har en gång fått en kurs i elementär sannolikhetslära och travmatematik av mig i utbyte mot en kopp kaffe, en kort sammanfattning är att favoriten vinner en gång på tre.

Sen kollar han streckfördelningen i sista avdelningen, på den här tiden visades strecken istället för streckprocenten så står det 17612 streck så skriver Börje 17612 på baksidan av en spelbong. Han kommer fram till att ska det bli ett liv i sus och dus dom närmaste dagarna läs: lite större V5-system så kan han lika gärna hoppa över de tre mest streckade hästarna på, som jag har lärt honom säga, utdelningsmässiga grunder. Det är ungefär samma mekanism som får en mygga att dras till ett stearinljus. Sen lämnar han in en rak tiokronors dubbel och hoppar på ettans spårvagn och jag börjar fila på romantiteln "Res alltid utan biljett".

Börje åker hem till sin gamla mamma på Hisingen, fördelen är gratis mat och kaffe, nackdelen är att hon saknar text-TV. Men hon har telefon. Lite efter sju tar Börje fram bongen och ringer Skelleftetravets telefonsvarare. Det tutar upptaget. Börje tittar på bongen. Börje tittar på sin dagens dubbelbong.

"Hmm, konstigt... Bråna Express har olika nummer på dom olika spelformerna... " tänker Börje först. Sen kollar han i gratisprogrammet och upptäcker det som har hänt alla travspelare då och då. Han har fyllt i fel nummer på sin V5-lapp. En fyra har blivit en trea, ofta har nån häst innanför blivit struken och man reagerar på antalet hästnamn istället för numret men denna gång är det ren lapsus. Det händer alla som sagt var, nån gång... men denna gång är det lite speciellt. Dels borde Bråna Express enligt alla naturlagar vinna, och dels är trean mer chanslös än chanslös. Börje kollar strecken han plitat ner, 140 streck, mindre än en procent.

Uppgivet ringer Börje telesvararen igen ihopp om att han ska åka ur direkt så att hans misstag inte spelar nån roll. Men nej, tvärtom, en av hans två skrällar vinner. Likadant efter avdelning två och tre, Börjes kantbollar går in och V5-värdet är värt 900 kronor. Börje känner sig uppgiven, drömmer om dom fem till tio tusen kronor som snart kanske hade varit hans om inte pennan råkat hamna fel. Tjugo över åtta lyfter Börje telefonen igen.

Sen går jag händelserna lite i förväg, till kvällens TV-sändning av dubbelloppen, första avdelningen. Stig Lindmark leder med Bråna Express i sista kurvan, gåvillig, gott om krafter kvar. När dom kommer in på upploppet ska han sticka ifrån till en enkel seger.

Då händer något, kusken börjar luta snett utåt banan, han släpper tömmarna och ramlar ur sulkyn efter ett tiotal meter. Dom andra kuskarna väjer med sina hästar för att undvika att trampa ner honom. Bråna Express utan kusk sticker rakt ut, men hästen som låg bakom... får fritt fram... och den hästen, den har nummer tre den.

Börje kommer fram, häst nummer tre har vunnit till 130 gånger pengarna. Börje börjar darra. Darra som han gjorde när han på tidigt 70-tal satte hela studielånet på Commander. Åtta tusen kronor, och den vann till lite under två gånger pengarna. Och nu är V5-värdet över hundra tusen kronor. Det finns,trots allt, drag av humanism i mig. Så jag frågade inte Börje om vad han tänkte den närmaste halvtimmen. Vad han drömde, vilka storvulna planer som byggdes upp. Men när han sen ringde och kom fram en femte gång hade hans besvikelse med "utdelningsmässiga grunder" att göra.

// nu får ni välja kära ni fyra läsare som är kvar, vill ni höra om Sams farhågor angående triospelet eller mitt möte med unni drougge-look alike på Puben? Anna har utslagsröst som vanligt...


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 13 aug 2001 13:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: