sourze.se

Skara runt på 3 veckor: del 4

Mest spel-tjat & legender om Börje.

Lördag morgon. Funderar på vad jag ska svara.. rent allmänt är jag ju intresserad av att bli av med pengar i de flesta sammanhang men just denna nisch har jag lyckats hålla mig ifrån. Å andra sidan hyser jag ett obegränsat hmm.. nån enstaka gång har man väl stött på sin överkvinna, eller det allra värsta, nån som bara är sig själv på ett naturligt sätt. Då faller man ju platt. förtroende för min manipulativa förmåga och möjligheten till att "sniffa" fram folks frustrationer. Dom flesta går omkring och tror att dom skulle bli lyckligare bara dom hade ditt eller datt eller det vanligaste: nån som förstår dom. Och då är det bara att försöka lura i personen läs: tjejen att man är denne någon, det brukar hålla ett tag iallafall. Så jag svarar att det hela bara är en prisfråga ungefär som när Karl XI fick bestämma antalet medlemmar i regeringsrådet och satte detta till noll, så gick väl min tankegång. Ett kort tag senare ser jag att hon/dom är on-line klockan åtta på morgonen och frågar lite halvspydigt om dom jobbar treskift och får ett "hö-hö, lustigt hörru.." till svar. Men också att dom tänker dyka upp på Puben kl 21.

Ner til 7-11 för att köpa kaffe och cigg, samma söta tjej som igår... fast idag tycker hon att jag ser pigg ut. Känner mig sån också, duschens förtjänst antar jag. Går hem, slappar lite, sover på soffan, skäms lite över att jag anser mig ha rätt att slösa bort glädjeflickors tid på ett ställe där kundbasen när V-75 är färdigsprunget inte lär vara alltför bred. Skickar ett kort mail där jag skriver att det kanske finns bättre förtjänster att göra någon annanstans. Drar ner till den seriösa spelbutiken för att som vanligt beundra deras förmåga att ta ut tråkiga spikar och stöter på vägen på Lisa, mer sprudlande än vanligt. Lisa var exets 89-94 bästa kompis och kursare och dessutom tillsammans med en kursare till mig. Efter 340 akademiska poäng har hon dock kommit på att hon inte vill jobba med människor utan med sönderslagna krukor. Jag brukar stöta på henne på Puben eller Plåten eller nånstans på vägen där emellan. Inte så mycket nyheter denna gång, hon har köpt en bil, slängt några gamla Hi Fi-tidningar som nästan var mina och fått en otäck knöl i halsen. Hon är rätt kort, hennes ögon glittrar och hon fnissar förtjust åt både mina tokigheter och sina egna. Jag för genast in samtalet på det ämne som upptar min tid mest för närvarande: huruvida man har rätt att leka Carina Rydberg med människor man mött. Jag berättar lite kort om dom trevliga flickorna också, hon tycker det är synd att hon inte kan komma till Puben. Sen går vi till apoteket, hon ska handla nån hudsalva och passar på att visa mig vilken sorts vaselin man absolut inte ska använda vid analsex. Jag pratar lite allmänt om promiskuitet, könssjukdomar och underlivscancer och får det mesta förklarat, och om hudläkaren som är portad på Aberdeen. Korvmojjen vid Hagabion är stängd, hon ville käka köttbullar med mos och absolut inte fika. Vi skils åt och jag går långsamt upp till spelbutiken.

Inte många där förutom docenten som fått ett nyväckt intresse för värmningsrapporter. Sätter mig restaurangens bardel efter en stund. Jag, cykelsmeden, murveln och revisorn. Cykelsmeden bad mig att köra honom till Ikea en söndag när han var bakis å sen dess är vi buntisar. Vi har en hemlig "djävulsformel" ihop, pissar vi i kors utanför en krog läggs den strax ned men vi utnyttjar detta ytterst sparsamt och endast i nödläge hmm.. . Murveln äger halva "skånken" på en häst som firar stora framgångar i Frankrike och revisorn har 40 års erfarenhet av att gå på Åby. Som så ofta då jag och revisorn träffas börjar vi prata Börje-legender. Jag minns Börje från tidigt 70-tal på min hemmatravbana Axevalla. Han ser ungefär likadan ut nu. Som den snälle gangstern i en svartvit 50-tals film med Humprey Bogart. Med IQ kring 70, gangstern som släpper iväg den 7-åriga, kidnappade flickan när hon börjar gråta. Lång, lite krum hållning, glasögon och en underkäke som glipar några hack. Som en aborre, väl medveten om det dumma i att äta upp masken men... den här gången kanske.. den ser ju allt bra god ut. Börje är, för att uttrycka saken milt, utrustad med ett sävlig sätt och en klen begåvning. Men samtidigt strategiskt orienterad, han har insett att är man dum så är det inte mycket att göra åt. Men en sak kan man göra, man kan spela ännu dummare, så lurar man alltid någon. Just detta har Börje onekligen talang för.

På 70-talet var Börje främst känd för fyra saker: 1 Han var en fena på att råna enarmade banditer, först med snörförsedda enkronor, sen när motmedlet knivblad som skar av snöret kom: dunka å slå på apparaten tills det kom tre gula klockor. 2 Han reste alltid till Solvalla på enkel biljett, Börje gillade helt enkelt inte att ligga ute med pengar. Dom kunde han ju behöva i sista loppet, eller för att vara närmre sanningen, i lopp två eller tre. 3 Börje reste alltid tillbaks till Göteborg liggandes på hatthyllan invirad i en filt. 4 Börje var en ofta sedd och välkomnad gäst på stans svarta rouletter. Det var kotym att om man hade "losat" några tusen och det hade Börje, annars var det ju ingen idé att dra ju, bättre att stanna kvar tills man ägde IBM sa man till garderobiären och så fick man taxipengar hem. Det var bara det att Börje... tjaa, alltså, Börje gick hem för att sammanfatta det hela kort.

Men nu är det bistrare tider, Börje har kvar sin blixtbricka vid hamnen, sitt tidlösa utseende, sin förmåga att driva spelbutikspersonal till vansinne och sin konstanta brist på pengar. En fredag var han mer påfrestande än vanligt när han stod i den seriösa spelbutiken och förhörde sig om deras uteblivna framgångar på andelssystemen. När Börje är pank består hans enda spänning i att följa dessa systems framgång via text-tv och det händer ofta. Att han är pank alltså, för systemen är ungefär lika framgångsrika som Börje. Som f d stamkund känner jag behov av att göra nått för att få iväg honom. Jag funderar ett tag och säger:

-Du, Börje... du vet att man kan panta sina glasögon på Första Långgatan va?

Han förhör sig om detta stämmer och jag lyckas övertyga honom. Sen hör man ett vesselliknande ljud, ser en jacka fladdra i dörren och Börje är försvunnen. Dagen därpå är han tillbaks med glasögonen på :

-Hö, hö.. du skojade med mig va? Dom var för gamla, sa dom. Sen börjar han tjata igen och plitar ner V-75 strecken från tv-monitorn. Alla sex värdesiffrorna, sen har Börje en ungefärlig uppfattning om vilka hästar han ska ha med i sista avdelningen. Börje är nämligen livrädd för att vinna för lite pengar så han tar alltid bort några favoriter till slut. På, som han har lärt sig, "utdelningsmässiga grunder". Han lämnar in systemet med sina sista slantar och kör igång den upphakade skivan på spåret "om inte om hade varit".

-Du Börje, man får en gratis dagens dubbel på den andra spelbutiken idag..., säger jag med försök till allvarlig röst.

-Är det säkert? frågar Börje med lystna ögon och så hörs det där vesselliknande ljudet igen.

Några dagar senare ser jag Börje med "nya" glasögonbågar, ungefär såna som Lasse Holmqvist bar i tv-program från 60-talet...

// forts följer... gärna kommentarer



Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 08 aug 2001 14:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: