sourze.se

Voluspá

Hur skapades jorden och människa enligt legenden Voluspá från cirka år 1000.

I begynnelsen fanns ingenting. Varken himmel eller jord. Inget gräs och inget hav. Ett omätligt gap bredde ut sig över allting.

När tiden var mogen tog Burs söner, gudarna Oden, Vile och Ve, och skapade land av jätten Ymers döda och styckade kropp. De skapade en boning för människan, himmel, sol och vatten. Ur jorden växte grönskan.

Eftersom solen inte kunde bestämma sig för vad den ville vara och månen inte visste vilken makt den ägde, satte sig gudarna sig ner och funderade. De gav mörkret namnet natt. Nattens efterträdare fick namnen: morgon, middag, skymning och afton.

Ur en flock jättar kom Ask och Embla de första människorna. De hade varken blod, skäl, röst eller hy. Då gav gudarna Odin och Höne människan en ande och själ. Lodur gav innanmätet blod och kroppen en klädsel av lenaste hud.
Så skapades människan så skapades jorden vi går på.

Ragnarök, striden mellan det onda och goda, som en dag skulle komma, det är en, för dem, framtida historia, men för oss har det aldrig hänt?


Om författaren

Författare:
John Jensen

Om artikeln

Publicerad: 03 aug 2001 12:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: