sourze.se

"The power of positive drinking"

Skara runt på 3 veckor, del 2.

När Sam pratar persiska i sin mobil händer dock något. Han får något skärpt i blicken och man börjar undra vad det var för fyraårig militärutbildning han gick i sitt hemland. Hur den skulle fungera i ett "skarpt" läge är dock lite osäkert. Sam är alldeles genomsnäll visserligen med ett stänk av mild sadistisk humor, men ändå: genomsnäll, speciellt mot människor han möter och speciellt mot "lansmäenn". Att promenera med honom mellan Linnéplatsen och Järntorget innebär väl ungefär 30 stopp för att småprata med folk han känner plus lika många "allloe, alloe" till andra sidan trottoaren.

Sam dyker upp till spelbutiken halv fyra, nästan i tid för en gångs skull. Det kunde lika gärna varit kl tre dagen därpå. Eller nästa dag. Eller nån annan. Jag slutar spela på "lyckohjulet", mest för att vara artig. Vi kollar lite odds på text-tv och Sam ondgör sig över att väggtidningen tippat dagens för honom självklara trea på Trion sist.

-Sammma baana heeela tiden. Micket viktigg, säger han och avslutar med ett suckande, smackande tungljud.

Måste bara passa in en aktualitet här, även om Sam efter att ha läst igenom del ett igår sa: "Doo, jag tror inte tjejjjer bara vill laesa om spel å sånnt, jag tror ínte, Maåertenn". Sams tips till dagens V-64 omgång på Solvalla är som följer, avd I : 6,7,9,10,11 avd II : 3 From Above undrar just var han har fått den ifrån... avd III: 1, 3 avd IV : 2,4,7 här måste jag själv spika 7 Pernod avd V : 7,11 avd VI : 2,4,9,10. Om ni sen bantar ner det till 24 kronor som Sam med all säkerhet gör kan ni börja öva på det där smackande ljudet.

Vi går ner till fiket efter ett tag. Jag tar en ost & skinksallad med vatten och Sam en päronsoda. Småsnackar. Om första handskontrakt, förtidspensioneringar och konsten att andas när man har en flickvän. Och denna gång även om en "laensmann" som har lite problem med "amóre".

-Finns sånt på näetet, Måertenn, finns? frågar han.
-Allt finns, Sam.

När jag visade honom Spraydate första gången trodde han att han befann sig i nån slags smågodisbutik. När han sen förstod att det var en sällsynthet med bild på tjejernas sidor skakade han på huvudet.

-Guood va doommt, följt av en uppgiven suck.

Jag äter upp salladen, dricker sista slatten av Sams soda och försöker börja manipulera honom att hänga på till några after work-öl. Som att krama blod ur en sten ungefär. Men det bästa kortet, att bjuda honom, sparar jag till sist. Vi går istället upp till spelbutiken, sammanställer ett 80-kronors system till Åmål, kollar dd-odds, växlar några korta ord med Dustin Hoffman i Rainmans lookalike innan jag ger upp och offrar 25 spänn för att få ner honom till Plus veranda. Ibland, nån gång, kanske, eventuellt skulle det ju kunna bli en "rikoschett" som Carina Rydberg uttrycker det. Att en tjej blir nyfiken på mig istället. Att regeln om avtagande marginalnytta även gäller när man vilar ögonen på en kombination av Sylvester Stallone och Emilio Ingrosso. Det är inte så fullt som det brukar vara halv sex. Georg är där vilket borde vara omöjligt eftersom han erfarenhetsmässigt alltid är på Puben. Och så en av dom två huvudmisstänkta för att ha stulit min cykel. Tyvärr ser dom ungefär likadana ut så jag fortsätter med att heja på båda.

Vi sitter och sippar på ölen så länge som möjligt men till slut kommer en servitris och frågar om vi vill ha något mer. Jag avvaktar Sams skakning på huvudet, vi drar till spelbutiken, lämnar in varsin dubbel och skiljs åt. Jag går upp, vittjar mail och Spraydate. Beundrarinnan har fått det enda kortet jag skickat, det enda där jag inte såg ut som en nysnaggad grobian med knappnålshuvud. Utan bara som en nysnaggad grobian. Antingen är det nått fel i huvudet på henne eller också tror hon att skönhet kommer innifrån samtidigt som hon är clairvoyant. För hon vill ha fler bilder och jag skickar några. På Spraydate har jag fått mess från en tjej som babblar om att "på le Village har dom såå goda side car-drinkar, gott med cointreau en dag som denna.... tyvärr ska jag till Österlen ikväll.. some othertime, perhaps?". Jag känner igen skitsnack när jag ser det vid det här laget men svarar ändå "hälsa klas östergren" istället för "hälsa Klasa". Stockholmare var dom än bor har liksom inte förstått ironin i att låtsas känna en kändis eller att låtsas att ens Postex är en Rolex. Dom tror det är ungefär tvärtom.

Går ner till Puben, Steve-a-rhino jobbar i baren. Nickar till att allt är väl och till en öl. Tar en öl till, en Sandwalls, mitt favoritöl innan chockhöjningen. Och innan jag kom på att flaskor kan räknas men skum kan skummas av. Bläddrar i en kvällstidning, kollar in undermåliga tv-program och att Rolf Alsing snart är inaktuell. Så allt är väl ungefär som vanligt förutom att jag får spåna på rim på Klein. Jag börjar känna av ölen och när en blondinstammis frågar om ett vin är gott och Steve häller upp en rejäl gratisslurk till henne kan jag inte hålla mig längre.

-Är maltviskyn god? frågar jag och inkasserar kvällens första pluspoäng i one-upmanship.
Tjejen blir sur, förklarar att man inte tar en stor klunk och att påfyllningen var i samma glas. Men Steve har skrattat så poängen är vunnen. Jag frågar Steve vad en Side Car är för drink. Cognac, Cointraeu och citronsaft vet han men sen ska det vara ett stänk av nått mer oxå. Han kollar upp det i en bok och jag tittar också. Det övergår mitt förstånd hur man kan tillreda den där drinken så att det påverkar smaken i nån högre grad men Steve gör den med ackuratess. Han ser ut som en berusad yngling utanför en BP-mack i en Joachim Lindengren-serie när han med en flaska i var hand fyller i spriten i glaset, skakar shakern med känsla och avslutar med cocktailpinne och citronklyfta som han först pressar lite grann. Stockholm-bimbos & leVillage take a walk säger jag bara. Drinken smakar rätt bra en het dag som denna, lite "tjejjig" kanske, men god. Jag följer upp med en Picard för att koola ner mig lite. Snubben brevid mig köper två 135 kronorsdrinkar som ser attans imponerande ut. Skulle ju vilja ha en men avskräcks av priset så jag får komma på en plan B. Börjar med lite lakoniskt smicker:

-Du har sett cocktail några gånger va, Steve?
-Njaa, kan inte jonglera så bra, svarar han ödmjukt.
-Vilket är den godaste, starkaste, billigaste drinken ni har? frågar jag och medans Steve funderar kommer jag på fortsättningen:
-Är det en pint absint kanske? Jag får nått banansmakande med juice i som slinker ner som saft, Steve smakar av den med en cocktailpinne. Jag tar en sipp, den slinker ner som saft, den är lite rödfärgad av tranbärsjuicen och jag funderar på ett bättre namn än Steve-special om jag lyckas locka hit överklassbruden från österlen

// forts följer... återigen, gärna kommentarer.. du kanske vill slippa vara med t ex... eller kritik/respons


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 01 aug 2001 10:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: