sourze.se
Artikelbild

Arbetardrägg versus överklassvin

Att vara ett barn i en ekonomiskt välbeställd familj och dessutom kanske bo i ett så kallat "fint" område är otvivelaktigen en ärftlig belastning om man vill bli tagen på allvar i vissa sammanhang.

Att vara ett barn i en ekonomiskt välbeställd familj och dessutom kanske bo i ett så kallat "fint" område är otvivelaktigen en ärftlig belastning om man vill bli tagen på allvar i vissa sammanhang. Att bli kallad för "överklassunge" är ett skällsord. Ingen människa som
vill göra offentlig karriär skulle komma på tanken att skryta om sin eventuella akademikerbakgrund eller familjeförmögenhet. Däremot är det definitivt en merit att komma från en "hederlig arbetarfamilj".

Jag har absolut inget emot om man kommer från en arbetar, invandrar- eller medelklassfamilj. Vad jag har förbannat svårt att förstå är att det skall vara en merit eller belastning, av vem man har blivit född. Lika idiotiskt som det är att inom vissa kretsar bara beblanda sig med
"fint" folk är det att diskriminera någon för att hans föräldrar råkar ha pengar. Att kategorisera och raljera över en människa för att han bor exempelvis på östermalm i Stockholm verkar vara helt okej. Jag tror att samma människor som gör detta blir med rätta upprörda när man
exempelvis drar alla invandrare över en kam.

Jag vet att de "grupper" som jag nu försvarar generellt sätt
blir mindre diskriminerade och är priviligierade i vårt samhälle. Men dom som vill förändra och minska diskriminering och fördomar i samhället gör sig själva och sin åsikt skada om de, vilket tyvärr både är vanligt och accepterat, själva diskriminerar och slänger ur sig massa fördomar.

Att prata nedlåtande om medelålders gubbar, vilket har gjorts på Sourze, är lite löjligt. Är man en man, vilket cirka 50 procent av befolkningen är, så blir man förr eller senare medelålders, om man inte har otur vill säga.

Man är inte en bättre människa om man är rik, vacker, välutbildat eller framgångsrik men man är inte heller mindre värd att tas på allvar om man nu råkar vara något av ovanstående.

Ett exempel på vad jag menar är artisten Carl-Einar Häckner som i många intervjuer nämnt att han är från Gårdsten en stadsdel i Göteborg som inte är "fin" och trots att han numera bor i Örgryte "fin" stadsdel så ÄR han från Gårdsten. Vad spelar det för roll? Om han nu vill och har råd att bo i Örgryte, blir han en sämre människa för det? Han och uppenbarligen även andra verkar tro det.


Om författaren

Författare:
Peter Horal

Om artikeln

Publicerad: 01 aug 2001 10:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: