sourze.se

Ta bort rätten att skriva rubriker

Jag vill inte ha rätt att tvinga igenom mina egna rubriker. Jag vill inte ha en upptrappning av könsord och egotrippar i rubrikerna. Jag vill ha läsare.

I snuttarnas tid motsvarar första meningen en normal läsares ork. Andra meningen är för långt bort för många läsare, vilket naturligtvis betyder att många texter förblir olästa.

Hur vet vi att något bidrag på Sourze är läst till sista meningen? Hur vet vi att något bidrag är läst överhuvudtaget?

Rubrikdebatten på Sourze speglar problemet: de som försvarar en rubriksättning som inte gör texten i övrigt rättvisa motiverar sin ståndpunkt med tryckfrihet. Rätten att skriva vad de vill.

Visst. Skriv vad ni vill. Glöm bara inte att det ska läsas också, och ju ihärdigare vi skribenter hävdar vår rätt att sätta en spektakulär rubrik för att locka klick, desto mer devalverar vi Sourzes möjligheter att ta en beständig plats bland relevanta medier.

En normal tidnings och redaktions roll är att göra ett urval och att försöka förmedla rättvisande intryck, inte att till varje pris höja enskilda skribenters synlighet på bekostnad av tidningens trovärdighet.

Dessvärre gör just de styvnackade egotripparnas rubriker och bristen på redaktionell närvaro att Sourze inte längre fyller någon funktion för mig som läsare. Det är en plats där man samlar klick för att kanske, kanske, kanske få betalt.

Det är med Sourze som med så många andra saker i samhället: man får det man mäter på.

Eftersom klick är det vi skribenter mäts på blir en naturlig följd att rubriksättningen spårar ur och bryter mot alla publicistiskt och journalistiskt rimliga regler, vilket är synd på ett gott initiativ och ett ambitiöst uppkast som Sourze.

Jag tror emellertid inte att de missvisande och uppseendeväckande rubrikerna kommer att försvinna utan att Sourze ändrar antingen arvoderingsregler eller redaktionell policy. Självsanering är inte egotrippens främsta mål.

I normala dagstidningars redaktioner finns en yrkesgrupp som kallas redigerare. De sätter artiklarna i tidningens slutliga form och sätter också många gånger rubriker och mellanrubriker. Resultatet är, som alla vet, inte alltid perfekt, men det tillför i alla fall en viktig form av oberoende av den enskilda skribenten. Orimligheter tvättas bort, till exempel textreklam eller alltför missvisande rubriker.

I mina ögon skulle Sourze vinna på att göra samma sak, det vill säga att alltid förbehålla sig rätten att ändra rubriker på lämnade bidrag.

När allt kommer omkring vill jag ha läsare till texterna. Sourze som publikation är ointressant i alla andra fall.


Om författaren

Författare:
Jonas Hansson

Om artikeln

Publicerad: 26 jul 2001 11:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: