sourze.se
Artikelbild

Kvinna kvinna flicka

Nu räcker det banne mig! Nu får det vara nog.

I Aftonbladet Kvinna 010712 läser jag följande: "Bli med barn utan spermier. Nytt hopp för lesbiska och barnlösa: Ägg kan befruktas med celler från den egna kroppen. "En bit in i artikeln står det: "Teoretiskt sett betyder det att lesbiska par kommer att kunna skaffa barn tillsammans. Men de kan bara föda flickor, eftersom kvinnor inte bär den genetiska information som krävs för att skapa pojkar."

Ja, ni läste rätt. Kvinnor kan kanske i framtiden föda barn helt utan män, helt utan spermier. Men de kan bara föda flickor. Oj så skoj. Verkligen jätteroligt. Är detta nåt sjukt skämt, nån slags försök att balansera det stora överskottet av pojkar/män som finns i t ex Kina där regeln lyder ett barn och där pojkar står betydligt högre i kurs än flickor.

Min omedelbara fråga är: Varför forskas det på sånt här? Jag är den första att skriva under på att mångfald och variation är ett måste. Har ett otal gånger, som försvar till varför jag skriver mycket om futtiga saker som utseendefixering och skönhetsideal när det finns kvinnor som lider och förtrycks "på riktigt" i andra länder, skrivit att det ena varken bör eller får utesluta det andra. Men det här är ju löjligt! Varför inte istället koncentrera pengar och kunskap på att ta hand om de barn som redan finns. Låt homosexuella adoptera barn istället.

Lägg istället alla dessa miljarder nä, jag vet inte vad det har kostat att komma fram till att det faktiskt kan bli möjligt för människan att reproducera sig själv, men man behöver ju inte vara nationalekonom för att begripa att det säkert rör sig om miljarder. Dollar. på att aidsforskning, cancerforskning, upplysning och arbete mot kvinnlig omskärelse, ja i stort sett vad som helst utom sådana här idiotier.

Tekniken lovordas i artikeln av professor Robert Winston som är fertilitetsexpert. "Det här är mycket bättre och mer acceptabelt än kloning", säger han. Ja, ja okej då, if you put it that way.

Än en gång funderar jag på huruvida det är en mänsklig rättighet att få biologiska barn och jag kommer fram till samma svar som jag brukar. Nej, det är det inte. När jag vi var mitt uppe i barnlöshetsutredningar och temperaturkurvor så tyckte jag det och jag vet att det är många som fortfarande tycker det men jag gör det inte längre. Det finns barn som behöver föräldrar. Barn som redan finns men som ingen vill eller kan ta hand om. Jag vet, jag är själv adopterad.

Gör det lättare och billigare för människor som vill bli föräldrar genom provrörsbefruktning, låt bögar och lesbiska adoptera och låt bli att använda förmögenheter till så kallad forskning som bara är en ursäkt för vuxna män att leka sciencefiction-hjältar.


Om författaren

Författare:
Kajsa Kallio

Om artikeln

Publicerad: 12 jul 2001 13:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: