sourze.se
Artikelbild

Jag älskar att äga och skäms för det

MUF:s slogan "Jag älskar att äga" gör reklam för deras ideologi om det sköna i att äga materiella ting. Provocerande och kul men de har glömt att fråga sig varför materialismen har dem i sitt grepp.

I människan finns en drift som är en kombination av trygghetssökande och egoism och som yttrar sig i att man måste äga saker för att ha kontroll över sin tillvaro. Tydligen är denna drift starkare hos Ungmoderater än andra.

Men jag tror alla känner denna drift komma och gå vid olika tillfällen. Tänk efter; är det inte så att du vill ha nya kläder eller en ny DVD-spelare just de dagarna du mår lite sämre. När jobbet är enformigt och tråkigt eller när ditt förhållande går på tomgång kommer habegäret för att fylla ett tomrum i livet. Man vill äga sitt hus för att skärma av familjen mot omvärlden, man vill äga bilar och prylar för att visa sig framgångsrik och skaffa sig en position i samhället. Trygghetssökande och egoism alltså.

Det kan hjälpa tillfälligt att fylla tomrummet i livet med dyra saker men inte förrän man hittar de bakomliggande orsakerna försvinner det. MUF:s slogan "Jag älskar att äga" betyder egentligen alltså mitt liv känns tomt och fattigt.

Man måste erkänna för sig själv att ha-begäret är ett negativt symptom på en helt annan brist, på samma sätt som att det finns andra orsaker till alkoholism än att det är gott med sprit.

Nu vill säkert den materialisten hävda att man genom att köpa materiella ting tillfredsställer ett behov i tillvaron och det stämmer till viss del. Om man bor i Storskogen behöver man ett transportmedel för att åka till jobbet i stan och då är en bil en praktisk sak. Men behöver man då en BMW för 350 000 kronor eller kan man klara sig med en Skoda för 100 000? Och hur många bilägare bor i Storskogen utan kommunala transporter?

Jag är inte bättre jag, jag kan köpa 5 nya CD-skivor en fredagseftermiddag bara för jag känner att jag måste ha lite ny musik. Behov av musik för att må bra och materiellt habegär går hand i hand. Det är svårt att ställa sig utanför det materiella samhället eftersom det har många goda sidor. Det är dock viktigt att ha sammanhangen och mekanismerna bakom habegäret klara för sig. Man kan då tänka efter en gång till om man verkligen behöver en ny dator eller om man borde träffa sina kompisar lite oftare istället för att jobba 60 timmar i veckan.

MUF:s slogan borde alltså ha varit "Jag älskar att äga men förstår varför och jag skäms över att jag inte ändrar mitt liv så att ha-begäret försvinner".


Om författaren

Författare:
Andy Es

Om artikeln

Publicerad: 10 jul 2001 16:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: