sourze.se

Vem slog vem i GötEUborg?

Polisen slog och sköt aktivister. Aktivister kastade gatstenar på polisen. "Ett slag i ansiktet på demokratin", säger Göran Persson. Han som själv delat ut de allra hårdaste smällarna.

Det råder en mycket märklig stämning i Göteborg nu när mötet är över. En urlakad och lite håglös, men också mycket allvarsam stämning. Dagen efter katastrofen, känns det som.
Vad hände egentligen? Vad var det som gick så fel? Hur kunde det spåra ur så fullständigt?

Hade det blivit bättre om polisen inte slagit sin järnring runt Hvitfeldtska gymnasiet? Hade det blivit bättre om de ingripit tidigare mot det som kom att bli upplopp? Om man haft ett öppnare toppmöte? Om de folkvalda vågat möta folket som valt dem? Om man inte låtit anarkisterna deltaga i de stora demonstrationerna? Om man totalförbjudit maskeringar? Om poliserna hade varit fler?

Ett är säkert: Ingenting av allt det här tråkiga hade hänt om inte toppmötet ägt rum här.

Och vems fel är det? Det är Göranarna Persson och Johansson som verkat för att få hit det. Företrädare för det Socialdemokratiska Arbetarpartiet som tidigare slagit sig för brösten men nu talar om "ett slag i ansiktet på demokratin". Men är det inte så att det är just dessa herrar som våldfört sig på demokratins vackra nuna?

Göran Perssons arrogans är total när han först ser till att toppmötet förläggs mitt i centrala Göteborg och sedan talar om "ett slag i ansiktet på demokratin".

Persson själv har givit demokratin några smällar som varit riktigt våldsamma. Han tar hit EU:s toppolitiker - företrädare för en organisation som många menar i sig är odemokratisk. Han låter inte sitt folk få möta dem eller ens se röken av dem. Han låser in sig själv tillsammans med sina politikerkompisar bakom den polis som visat sig vara effektivast. Han slår igen butiker. Mängder av arbetande människor förlorar stora pengar och han lämnar inte en spänn i ersättning. Han tvingar vanliga göteborgare att bära med sig passerkort för att de ska komma in i och ut ur sina egna bostäder. Som vore det diktatur. Och han lyckas - genom att han först gör allt detta - få hela Göteborg slaget i spillror, få poliser och aktivister skadade och till och med beskjutna.

Och vem har han bett om lov? Har han frågat någon enda göteborgare förutom de i kommunstyrelsen om det är detta de vill?

Vad är det som mest påminner om rena fascismen? Att ett hundratal puckon rusar runt och kastar sten och får polisen efter sig? Eller att vanliga medborgare inte kan komma hem, inte kan ta sig fram i sin egen stad, förlorar pengar, inte vågar sig ut på gatorna, att deras gator är avspärrade med containrar och kravallutrustade poliser, att de själva tvingats finansiera allt detta genom sina skattepengar - utan att ens ha fått frågan om de är intresserade av det?

Göteborg blev ödelagt under EU:s toppmöte. Människor blev slagna och till och med skjutna. I Göteborg. I Sverige. Det är ett så totalt misslyckande och en så total skandal att man knappt kan finna ord att beskriva det med. Det hade undvikits om man inte låtit mötet äga rum här. Det skulle inte ha ägt rum i centrala Göteborg. Enligt min mening skulle det inte ha ägt rum i Sverige överhuvudtaget. Om det nu ändå var tvunget kunde man åtminstone skickat toppolitikerna till skogs - låtit dem vara på någon öde plats där inget fanns att slå sönder.

Göteborg blev ödelagt. Och vem ska nu betala notan för att återställa staden? EU? Göran Persson personligen? Eller skattebetalarna? Jag vill inte betala ett öre för det här. Det här var inte mitt fel.

Göran Persson och regeringen, Göran Johansson och kommunfullmäktige har slagit demokratin både i ansiktet och i magen. De slog så hårt att den nästan gick i däck. Men vi ska visa att vi reser oss igen! Att vi vägrar att låta våra gator bli slagfält, platser där undantagstillstånd råder, att vi vägrar låta människor med inställningen "våld är både målet och medlet" härja här hos oss - oavsett om de är tyska, danska eller göteborgska, att vi vägrar låta vår polis slå oskyldiga i ansiktet och själva kasta gatsten, att vi vägrar att inte fritt kunna ta oss till och från våra bostäder, vägrar möta kravallpolis i varenda gathörn, vägrar Göran Persson att möta oss med en sådan arrogans. Vi vägrar leva i en icke-demokrati!


Om författaren

Författare:
Lasse Franck

Om artikeln

Publicerad: 03 jul 2001 14:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: