sourze.se

Jag skrattar på mig!

En allvarlig historia.

I min artikel "Jag är fördomsfull" har jag försökt visa en sida av mig själv som jag tror alla bär på. Texten var ett försök att med humorns hjälp få er alla att lite förläget, och kanske till och med motvilligt, känna igen er och nicka instämmande.

En person vid namn Kim, verkar helt ha missat poängen och går så långt - i sin kommentar till texten - att han/hon citerar Sourzes "varningstext" angående att man ska tipsa redaktionen om man hittar något som innehåller rasistiska kommentarer, hets mot folkgrupp eller något man kan finna stötande; "Ja, er krönikör Per Poulsen!", skriver han/hon, som ett svar på att ha funnit detta i mig.

Nu får jag anstränga mig hårt för att inte ge uttryck för fler fördomar...

För mycket har jag blivit kallad genom åren "Geni", "Adonis", "Dalai Lamas efterträdare", "Hjälte" och "Årtusendets skribent" men aldrig - och jag menar aldrig - har jag blivit beskylld för att vara rasist eller att ha givit uttryck för rasistiska åsikter. Inte har jag varken mod eller intresse av att hetsa upp någon folkgrupp heller. Det finns så många andra som tagit på sig den livsuppgiften. Däremot så kan jag väl erkänna att det finns många saker jag sagt som kan ha karaktären av stötande Hur tror ni jag träffade min sambo egentligen?.

Sedan måste jag ändå ge Kim ett stort tack eftersom han framställer mig som Sourzes krönikör. Att bli upplyft från en vanlig dödlig skribent till "Krönikör" är inte bara hedrande, det placerar sig överst på listan över saker jag blivit kallad utan någon som helst konkurrens.

Men det som förvånar mig och gör mig förbryllad är Kims totala frånvaro av humor. För jag lovar att jag skulle kunna hitta kopplingen till rasistiska åsikter i allt från Kalles Kaviar till vägskyltarnas placering, om jag bara ansträngde mig tillräckligt hårt - och länge.

Nu ska jag skona er från att ge exempel som har med Kalles Kaviar och vägskyltarnas placering att göra. Dels för att jag vill överlåta till er egen humoristiska fantasi att hitta kopplingarna hittar ni dem inte så kan ni alltid fråga Kim, dels för att jag vill betona hur viktigt det är att humorn får lov att existera.

Humorn måste få lov att existera, både för att tydliggöra vissa skeenden i samhället och för att verka som en murbräcka när vemodet, ångesten, rädslan och tristessen sätter in.

Å ena sidan kan det ju vara så att min artikel om fördomar inte var rolig, men å andra sidan var ju inte Kims kommentar det heller. Kanske är det vad som kallas balans...

Tack till "J" som kommenterade Kims kommentar.


Om författaren

Författare:
Per Poulsen

Om artikeln

Publicerad: 03 jul 2001 16:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: