sourze.se

Ett djävla botaniskt lustmord

Det pågår ett botaniskt lustmord i Sverige. Som Bajare känner man sig lidande.

Lördagen 16/6. Under början och slutet av säsongerna så har vi fått bevittna att vår älskade sport utövas i fåriga åkrar något som bidragit till högre skadefrekvens på spelare samt att flera lag tvingats tillämpa skyttegravstaktik. Bli inte förvånade om Örebro kommer in med sandsäckar och slänger upp runt straffområdet när vi möter dom borta xx/xx.

1998 mötte Chelsea VFB Stuttgart på Råsunda i finalen på den ärorika Cupvinnarcupen och jag undrar om inte det inte var så att Zola nobbade underlaget och bänkade sig själv frilligt. Flera av oss svenskar på läktaren fick sitta och titta lite skamset ner mellan de orangea sätena då gliringarna haglade: Planen var dålig. Vad händer härnäst? McDonalds på nobelmiddagen och Eurovisionsschlagern får hållas på Fryshuset?

Att vi fick avsluta succéåret 97 i gympadojor säger det mesta och inte blir det bättre av att laget får riskera liv och lem i derbyna genom att klampa ut bland sorkhål på Råsunda och springa i de frakturbejakande, nyplöjda spåren av landslagets jordfräsar Mjällby, "Turbo" Svensson och Håkan Mild.

Gräset det lugna, det helande, det sagolika. Kampens plattform är hotad! För att få klarhet över denna växtliga dekadens så kontaktar jag Tord Rignell som är planskötare på Råsunda. Tord som stolt förtäljer att dom nu har ett kommanditbolag inom Svff och att de har någon fastighetsskötare som hjälper dom och att dom hjälper honom och att gnaget i egenskap av AB får betala moms. Jag vet inte hur eller varför han lyckas foga in AIK i sin förklaring. Dock, när han är klar så är den självklara gärningsmannen utpekad: Vädret.

I år var så var vädret lömskt och gräset som blev lurat att växa redan i under senvintern åkte på en rejäl frostknäpp i Maj. På frågan om hur mycket som spenderas på Grässkötsel så svarat han att han inte vet riktigt eftersom det är SVFF som gör budgeten. För övrigt så är det kallt i Sverige upplyser han mig om.

Om man blickar utanför det kalla Sverige så är England ett bra land att jämföra med. Självklart så har England ett varmare och fuktigare klimat än i Sverige men nederbörden är desto större. Såväl totalt på ett år som per tillfälle.
Jag ringer upp Louis Massarilla på Four-Four-Two Magazine som själv anser att Derby och Arsenal har de bästa planerna. Det får bli Arsenal. Gräsklipparen på Highbury heter Paul Burgess och har jobbat där i fyra år.
Han berättar stolt att Arsenal i snitt slänger ned £14,000 per år på grässkötsel och då har han inte räknat in kostnaden för de fasta installationerna som dräneringssystemet och uppvärmningen. I snitt jobbar han och hans assistent 60 timmar på en vecka för att sköta gräset. Jag frågar vad han gör om det börjar toksnöa? Då kopplar vi på varmvatten systemet under planen. Man kan fortskynda det med att spola bort snön med varmt vatten. Blir det inte is då, undrar jag? "Hur skall det bil det om marken är varm?" svarar han.

Så då får värmen stå på dygnet runt även över vintern för att hålla snön borta? "Ja det måste den ju göra, vi spelar ju över vintern. Blir det riktigt mycket snö så ställer vi in. Då kan man inte vistas på Highbury ändå"

Jag kan inte låta bli att fråga om han känner stolthet över det han gör. "Nja, inte direkt men när jag är ute med grabbarna på puben och dom visar Match of the day så säger jag gärna att jag gjort ett bra jobb när dom visar planen från Highbury."

För att förstå hur man skall få gräs att växa på våra bredgrader så kontaktar jag några av Rave kommisionen utpekade Firmapojkar från Black Army och Blue Saints men dessa fräser något om "Bajensvin" och att dom är "upptagna med ett toppmöte i Göteborg" eller vad det nu var. Så expertutlåtandet går till Stig Lundberg från Härnösand. En riktig guru på området. Han har varit botaniker i mer än sextio år och är medförfattare till boken "Trädgård i Norr". Han lotsar mig till insikt med ett korthugget svar: "Värme, vatten, gödsel, mineraler och solljus. Men sedan måste den skötas också. Skötsel är viktigt. Är det inte bra så får man fortsätta att sköta. Visst är det lite svårare ju längre norrut man kommer men vi har ju jättefina golfbanor här uppe och dom sköts fint".

Självklart så beträds ju inte en golfbana lika flitigt som en fotbollsplan men å andra sidan är dom ett antal gånger större. Visst har vi klimatet emot oss men det är inte omöjligt att sköta en plan i Sverige. Skuldtyngda klubbar kan inte investera i den utrustning som man har i exempelvis England men skötsel är ingen summa det är en insats. Bättre planer skulle utan tvekan leda till att ett det tekniska kortpassnings spelet skulle frodas på bekostnad av den ångestbefrämjande Ingemar Bergman fotboll grått , tungt, slött det mesta slutar i misär som utövas av AIK, Trelleborg och GAIS.

*Artikeln har tidigare publicerats i Hammarbys Matchprogram för Helsningborgsmatchen som gavs ut i går.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 03 jul 2001 16:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: