sourze.se

Allmänbildad, var då?!

Farligare än vänsterorienterade ungdomar är de människor som utan en intellektuell analys avfördar allt som är onormalt och sen går till röstbåset.

Jag vill nästan inte tro att Ramona Danlén menar allvar. Att människor bildar sina uppfattningar på så lösa grunder är skrämmande.

1 "Säg mig kära barn, hur tror ni att sjukvården, barnomsorgen åldringsvården skulle fungera i ett land om det inte finns pengar?" Det är självklart inte förekomsten av byteshandel som anti-kapitalister vänder sig mot, utan sättet på vilket kapital fördelas och omsätts. Danléns perspektiv måste bygga på uppfattningen att rådande samhällssystem är det enda fysiskt möjliga och något "naturligt".

2 "Ni vill ha ett demokratiskt samhälle men det ska se ut på det sätt som Ni anser vara rätt! Är det demokrati?" Den frihetliga socialistiska rörelsen vill tvärtom införa demokrati, istället för det samhällssystem vi har idag. Det som idag kallas representativ demokrati saknar substans eftersom a politiker som representerar folket kör över folket se högertrafiken, Schengen eller den erkänt vinklade kampanjen inför EU-omröstningen och b frivilligt lämnar ifrån sig makten till kapitalet och bugar sig för Volvo och Ericsson, som om pengarnas lag är ett naturfenomen.

3"... varför flyttar Ni inte alla till exempelvis Ryssland?" Även bland de som tror på kommunismen är det endast ett fåtal som menar att den leninist-stalinistiska vägen var eller är lämplig. Dessutom: att tycka att Sverige fungerar på fel sätt är inte samma sak som att tycka att "motsatsen" är rätt.

4 "Vi ska ut ur EU för att det inte är bra för oss men de gamla öststatsländerna skall in för det är bra för dem!" Den största kritiken mot EU handlar inte om att det inte skulle vara bra för oss, utan om att EU bygger murar mot fattigare länder med hjälp av tullar et cetera, kort sagt att det byggs ett Fort Europa som är protektionistiskt, vilket till exempel den europeiska bondelobbyn visat genom sin ovilja att låta svältdrabbade länder konkurrera på jordbruksmarknaden. Därför menar samma EU-kritiker att så många länder som möjligt ska få vara med i den gemenskap som nu finns och som vi måste handskas med. Är det så svårt att förstå?

5 "Men å andra sidan föds det mindre och mindre barn överallt runt om i Europa och det är vad jag skulle
vilja kalla ett friskhetstecken i en annars väldigt sjuk värld." Visst är världen sjuk. Miljoner dör av svält i länder som under flera hundra år blivit exploaterade av väst. På tredje världen har första världen byggt sina rikedomar som de nu motvilligt delar med sig av i små bistånd. Folk i fel land dör av sjukdomar som ingen dör av i västvärlden, eftersom läkemedelsindustrin ser ut som den gör. Det finns ingen som helst solidaritet med jordens befolkning. Privat egendom värdesätts alltid mer än liv.

De svenskar som säger sig förtjäna välstånd har inte förstått västvärldens skuld gentemot den fattiga världen. Vi kan välja bort miljömärkt diskmedel samtidigt som jorden håller på att dö.

Det är fruktansvärt sjukt. Men problemet är snarare trångsynta egoister vars köksbordsanalyser baseras på en offentlig uppfattning om det normala, än de ungdomar som vägrar acceptera samhällets sanning.


Om författaren

Författare:
Martin Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 27 jun 2001 14:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: