sourze.se

Kattrasen - Devon Rex

En kattras som liknar en ET och Gremlins? En ful råttliknande ras utan hår och stora kostiga ögon? Lär man känna djuret upptäcker man att det inte alls är så.

I mitten av 1900-talet födes i staden Cornwall i England fram en kattras vid namn Cornish Rex. Det var en hanne, och hans namn var Kallibunker. Tio år senare 1960 gjordes en spontan mutation av Cornish Rex rasen i Devoshire, ett grevskap som gränsar till Cornwall, och ännu en korthårig och lockig kattras blev till. Katten fick namnet Kirlee, och efter att man låtit para honom med sin egen avkomma inavel, beslutade man i England 1968 att respektive Rex mutationer skulle vara två egna raser, Cornish Rex och Devon Rex. Historiken bakom katten är alltså ganska ung, men nu ska vi inte gräva ner oss i det förflutna utan istället hälsa på Elisabeth Johansson och hennes Missan.

Missan är endast en innekatt, eftersom det skulle vara för kallt för hennes tunna och lockiga päls att vara ute i kylan. På sommaren kan hon möjligtvis tänka sig en liten utomhuspromenad i koppel, men annars är det inomhus som gäller eftersom rasen kräver mycket värme. Elisabeth berättar att hon älskar sin katt och just den "annorlunda" rasen Devon Rex. Hon anser att trots kostnaden på ibland flera tusenlappar för en liten Devon Rex-kattunge är det värt att satsa på den istället för en vanlig bondkatt som man kan få gratis. Det är en speciell känsla jag har för just denna ras, förklarar hon och fortsätter. Visst kan en bondkatt också vara fin, men ingen är så kärleksfull, tillgiven och trogen som en Devon Rex. Missan är en pratsam liten krabat, med en slank kroppsform, lång smal svans och ett kort kilformat huvud med framträdande utskjutande kindben. Hon har en kort nos, en kraftig haka, stora fladdermusliknande öron, en lockig och lite vågig gråbrun päls, samt stora ovala ögon brett isär som är lite snedställda.

Kattrasen Devon Rex lämpar sig idealiskt till pälsallergiker eftersom pälsen är tunn. Den är lättskött, och får katten den motion, stimulans och lek den behöver kan en innekatt bli mellan 10-20 år gammal. Rasen är mycket social och lämpar sig därför bra som familjekatt, den kan också läras upp att apportera och göra "vacker tass". Du får räkna med att inte behöva vara ensam en sekund eftersom den oftast vill vara i ditt knä eller under ditt täcke när du sover. Elisabeth berättar att Missans tidigare ägare hade med henne på utställningar och att hon har en äkta stamtavla. Som unge var hon extremt överaktiv eftersom Devon Rex ungar är extra springiga, nyfikna och rörliga. Men nu när hon är äldre är hon bara uppfylld av kärlek till de tvåbenta.


Om författaren

Författare:
Lars-Göran Wadén

Om artikeln

Publicerad: 22 jun 2001 12:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: