sourze.se
Artikelbild

Chatt bättre än krogen?

Ska du med på krogen i kväll? Frågar en vän. Nej, jag har ingen lust, svarar jag, ska chatta i kväll. Klockan 21.00 ska jag träffa en tjej på nätet, så jag blir hemma. Är chatten bättre än krogen?

Vad man använder för typ av chatt-program, spelar ingen roll. Men var man än sätter sig och chattar, hittar man tjejer och killar som söker efter varandra för att få "kontakt". Jag tror inte att jag ljuger om jag påstår att 98 av alla chattare, är ute efter att hitta någon av det motsatta könet. Många gånger leder det så långt, att man till och med träffas på riktigt. Det kan både vara spännande, kul och intressant, men också farligt. En trend just nu är att träffa sin partner på nätet. Man kan ofta läsa och se reportage om människor som träffas på Internet, och sedan lever ett lyckligt liv tillsammans. Det är anser jag inget fel att träffas så. Men man måste vara försiktig, och lära känna personen först. Det är oftast lättare sagt än gjort. Eftersom en kraftig, finnig man med fett och stripigt hår enkelt kan säga att han är en snygg, sexsymbol med en vacker och välbyggd kropp.

På TV och biofilmer, kan man också upptäcka att trenden avspeglat sig även där. I alla sammanhang ska Internet blandas in, och då i första hand chatten. Det finns redan många filmer och TV program där en psykopat raggar tjejer via Internet och utsätter dem sedan för en massa otäckheter. Och jag kan slå vad om att det kommer mer, med den handlingen. Det kanske är det som är det häftiga med att chatta? Att man egentligen inte vet vem som sitter vid tangentbordet på andra sidan. Känslan av att det är lite hemligt och kanske också farligt, gör det bara mer spännande att fortsätta. Och eftersom ingen vet vem man är kan man tryggt sitta och knappa på sitt tangentbord, och säga vad man vill utan att någon kan se vem man är.

Undersökning

Tidigare chattade jag ofta och mycket. Mitt "rekord" är att sitta i över sju timmar utan uppehåll. Men nu för tiden blir det inte lika ofta eftersom tiden inte räcker till. Innan jag startade arbetet med att skriva denna artikel, satte jag mig ned och chattade lite för att lära känna några chattare. Som vanligt träffade man många oftast killar som enbart vill hitta någon att gå till ett privat rum och... Ja, undrar vad de vill göra där ?. Till slut lyckas jag hitta några seriösa och trevliga chattare, och visst stämmer det att det enkelt går att få "kontakt" med hjälp av chatten. Jag blev nästan direkt kompis med en tjej från Malmö. Hon berättade att hon chattade ganska ofta, så jag kommer säkert att "träffa" henne igen någon dag.

Jag kan förstå de människor som blir beroende av Internet, och isolerar sig från den riktiga världen. Alla de kompisar man har finns på nätet, så varför bekymra sig och ge sig ut att leta efter andra. Men som tur är så finns det organisationer och olika föreningar som hjälper den som fastnar i nätet. För kontakten med människor i det verkliga livet är än så länge starkare. Och trots att Internet är otroligt stort, och troligen kommer att bli ännu större. Så blir det nog ändå aldrig så att chatten kan besegra den riktiga kontakten.


Om författaren

Författare:
Lars-Göran Wadén

Om artikeln

Publicerad: 21 jun 2001 09:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: