sourze.se

Utan ansikte - i mörk luva

Svarta kläder. Mörka sjalar. Munkjackor med uppdragna luvor. Allt för att inte synas. Men de syns - överallt. Och de borde stå för det.

Det var över ett år sedan som jag var i Göteborg. Ändå känns staden som en del av mig, hela tiden. Kanske för att jag följt de senaste dagarnas EU-toppmöte, via vänner, TV och annan media. Följt, berörts och upprörts.

För hur mycket bra politikerna än kommit fram till, hur många fredliga och lagliga demonstrationer som än förekommit så går det inte att komma ifrån dessa maskerade människor. Människor i svarta kläder, mörka luvor och stora sjalar. Människor som gör allt för att inte visa ansiktet. Människor som döljer sitt hat bakom en mask. Människor som viker undan blicken, tittar bort och skoningslöst ger sig på allt som kommer i deras väg. Gärna poliser. Poliser som bara gör sitt jobb. Eller byggnader, gärna sådana med många fönster. För att inte tala om en värnlös medmänniska. En medmänniska som bara råkade befinna sig på fel plats vid fel tillfälle.

Det är inte olagligt att maskera sig. Men det är fegt. Om man har en åsikt måste man stå för den. Så är det bara.
Men dessa människor har väl ingen åsikt. De vill väl bara bråka, slå, kasta sten, vandalisera och misshandla.

Hultsfredsfestivalen var ovanligt lugn i år. Det låter lovande. Åtminstone tills man inser att bråkstakarna åkte till Göteborg istället. Då fastnar det där positiva tänkandet som en klump i magen. En stor klump.

Att protestera och ta ställning mot det som man anser fel är bra. Väldigt bra. Men att kasta stora gatstenar, sparka in fönster och misshandla är så långt ifrån protester man kan komma. Det är våld. Och våld är olagligt. Ändå kallas dessa vandaler för demonstranter i media. Inget kunde vara mer fel.

Om dessa vandaler visade sina ansikten skulle jag inte acceptera dem ändå. De begår olagliga handlingar och det kan aldrig rättfärdigas. Men om de visade sina ansikten vore det en markering om att de står för sina handlingar. Eftersom de är maskerade kan de ju inte stå för något - alls. Och vad är då meningen med att ta sig till Göteborg, eller någonstans, överhuvudtaget?

Jag får inte det att gå ihop.

Så - inget ont över demonstranterna. Jag vill bara inte kalla dessa ansiktslösa vandaler för demonstranter. Snarare idioter.


Om författaren

Författare:
Maria Ryberg

Om artikeln

Publicerad: 19 jun 2001 16:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: