sourze.se

Nej, nej, NEJ GÖTEUBORG!!!

All den där glädjen! Som liksom fastnade i halsen. Faktiskt finns det ganska många att vara förbannad på om man befinner sig i Göteborg idag - toppmötet, polisen, våldsverkarna och Peter Hjörne.

Innan det var dags för Bush Not Welcome-demonstrationen att tåga iväg på torsdagskvällen befann jag mig på Fritt Forum vid Rosenlundskajen i Göteborg.

Jag var där i stort sett hela dagen, strosade omkring i solskenet med min lilla familj fästmö och mycket ung dotter och njöt. Av den goda stämningen. Av föredragen, musiken, debatterna och folket. Goda människor som tillsammans samlats för att ta del av olika saker ur det fina program som sedan länge förberetts och nu erbjöds. Stämningen var festivallik! Restaurangtält, musik, sol och leenden!

Så gick vi för att ställa oss i leden. För att tillsammans med runt 12600 andra människor visa vad vi tycker om Bush och om att han här i Sverige och Göteborg tas emot med öppna armar. 12600 personer! Det är mycket folk. Det är en stark opinion.

Tåget gick lugnt och fredligt till Götaplatsen där det avslutades mycket lyckat. Fantastiska tal av bland andra Yvonne Rwaida och Teddy-John Frank. Flera gånger var folkets jubel så högt att Bush skulle fallit omkull av tryckvågen om han vågat sig i närheten. Glada och stärkta promenerade vi hem hand i hand. Det här hade verkligen varit någonting extra! Nu hade vi visat dem!
Väl hemma slog vi på TV:n och oroades en smula över händelseutvecklingen vid Hvitfeldtska gymnasiet. Ändå somnade jag vid ett mycket gott mod efter en, i mina ögon, alldeles fantastisk dag.

När jag på morgonen slog upp Göteborgs-Posten tog det inte många sekunder för vare sig glädjen eller det goda modet att försvinna. En stor bild av den rustade specialpolisen på förstasidan. 97 spaltcentimeter om bråk, kravaller och oroligheter. 24 om vår demonstration. 24 centimeter om 12600 människors aktion, 97 om ett hundratals. Och till och med artikeln om den "fredliga" demonstrationen avslutas med meningen: "Efter avslutningen fortsatte en del av demonstranterna mot Hvitfeldtska gymnasiet - där stämningen var mindre fredlig än på Götaplatsen". Den bild av Göteborg och aktiviteterna i staden som jag sett syntes på inget sätt i stadens enda morgontidning.

Precis samma sak upprepade sig imorse. Fast proportionerna var nu ännu mer orimliga. När jag nu på lördagsmorgonen fläker ut samma liberala organ över vardagsrumsgolvet möter mig en bild i stort sett identisk med gårdagens förstasidesfoto. I tidningen har GP:s journalister lyckats författa 480 centimeter text om våldsamheter och 27 om demonstrationen mot EU. Demonstrationen mot EU som samlade mer än 15000 personer i ett tåg mellan Järntorget och Götaplatsen. 15000! Som sade: "Sverige ut ur EU" och "Nej till EMU".

15000 människor ska inte negligeras. 15000 människor ska inte få en sjättedel av den uppmärksamhet som ett antal våldsverkare med benäget bistånd av polismakten lyckas erhålla. Det är inte rättvist och det är inte objektivt. Chefredaktören för Göteborgs största tidning en chefredaktör som ärvt den titeln, liksom titlarna publicist och humanist har efter att ha publicerat denna halvmeter text om våldet och de futtiga 27 centimetrarna om en väl genomförd demonstration som är den mest månghövdade Göteborg skådat - om inte någonsin så i alla fall på mycket, mycket länge - mage att skriva: "På GP har vi ansträngt oss för att ge våra läsare en bevakning av toppklass."

Vad är toppklass för denne man, frågar man sig oroligt. Han fortsätter: "80 medarbetare är engagerade för att ge en balanserad, bred och initierad bild". Min bäste herr Hjörne: De misslyckas! Och det kapitalt!

Jag gick själv som demonstrationsvakt i gårdagens tåg. Inga oroligheter utbröt. Allt gick precis som man förväntat och hoppats. Vi höll ordning på våra 15000 kamrater. Och vi lyckades med att göra någonting stort! Vid Vasaplatsen, en bit bort, lyckades man inte hålla ordning. Polisen misslyckades med den uppgiften. Reclaim the City misslyckades med sin påstådda "fest".

Hur kommer det sig att man nu idag efter två enorma och i högsta grad lyckade demonstrationer som samlat så många ändå känner olust och obehag när man vistas i det som någon infantil reklammakare döpt till GötEUborg? Jo, det beror på följande saker:

Polisen har misskött sig och inledde sitt arbete på ett ovanligt korkat sätt genom att stänga in 400 ungdomar och föredragshållare i en av de skolor man tidigare så tjänstvilligt erbjudit hitresta. Ungdomar som inte fick mat på nästan ett dygn och föredragshållare som inte kunde utföra det de kommit hit för - eftersom de satt inlåsta! Det enda man från polisen slutligen kunde kommentera det ingripandet med var: "De är på sannolika grunder misstänkta för förberedelse av vållande mot tjänsteman." Verkar det troligt? Att 400 personer samlar sig i en skola för att förbereda ett våld mot en tjänsteman?

Vidare har polisen - och detta vittnar ABC:s, BBC:s och CNN:s korrespondenter om - provocerat fram våldsamheter genom att med hästar rida in i folksamlingar, genom att på bred front ställa upp med sköldar och hjälmar, genom att kasta gatsten tillbaka på aktivister och genom att urskillningslöst avskärma grupper med aktivister och banka skiten ur dem med sina batonger. Det beror också på att GP och andra medier haussar upp stämningarna till oanade höjder, skrämmer folk och stressar både provokatörer och polis. Och det beror på att rötägg beblandar sig med de duktiga demonstranterna och ställer till med scener som man inte trodde att man skulle få se i Sverige.

Det finns många att vara arg på - det finns ännu fler att tycka synd om: Om de duktiga poliserna. De som fört förhandlingar med demonstrationsledningar och aktivister. De som nu i dagarna bevakar Göteborg och sköter sitt jobb.
Om alla butiksägare och -biträden som fått sina verksamheter slagna sönder och samman, som skrämts riktigt ordentligt av vandalerna som dragit fram på Göteborgs gator.
Om alla de som jobbat i månader med att göra staden fin inför helgens möten - de som städat, målat, fernissat.

Om alla de som efter helgens möten får städa upp den skit som vandalerna lyckats producera. Om samtliga skattebetalare i Göteborg som kommer att få betala en nota bra mycket högre än den från början beräknade för mötena som ägt rum. Och - framför allt - om alla de organisationer och människor som under ett år förberett alla demonstrationer, seminarier, konserter, debatter som vi fått ta del av denna helg. Människor som lagt ner ett stort och mycket gott arbete. Ett arbete som några få bråkmakare lyckas pissa bort på fem röd-svarta.

Det är skandal! Det är tragiskt, ledsamt och förbannat irriterande. Staden är förstörd. Min stad. Mitt vackra, trevliga Göteborg är demolerat. Och detta är vad man kommer att minnas om medier som GP får fortsätta att rapportera med sådana proportioner som hittills. Och om demonstranter låter sig skrämmas till tystnad. Man kommer att glömma de många tusen personer som under lugna förhållanden framförde sina åsikter.

Om man inte fortsätter att envist predika: "Bush not welcome!", "Sverige ut ur EU!" och "Nej till EMU!"
Så gör det mina vänner! Fortsätt att visa överheten vad ni tycker! Håll fanorna högt och låt ropen fortsätta att skalla! Och lägg gärna till: "Nej till dålig polis!", "Nej till omdömeslösa anarkister!" och "Nej till den subjektiva högerpressen!"


Om författaren

Författare:
Lasse Franck

Om artikeln

Publicerad: 18 jun 2001 09:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: