sourze.se

Pojkar är starka, flickor är svaga

Fyra saker, en ska bort. Vilken? Det forna Sovjetunionen, Hitlerjugend, Nordkorea och ett antal svenska mellanstadieklasser.

Personligen tycker jag valet är lätt, men det verkar inte Oscar Hannestad tycka. I hans artikel "Varför godkänns barnindoktrinering?" Sourze 010612 så spekulerar han i att den svenska skolan snart kan jämföras med de tre första alternativen och att "centraliserad barnomsorg, tvivelaktig objektivitet i skolböckerna och nu stöd till grupper för att få nioåriga flickor att bli feminister" är delmål på vägen.

Han verkar tycka att det är en usel idé att införa feminism på schemat för nioåringar. Varför, undrar jag? Varför är det fel att lära nioåringar säkert ska BÅDE flickor och pojkar vara med på lektionerna att män och kvinnor är lika mycket värda. Att kvinnor har rätt att få lika mycket betalt om de gör samma jobb som en man. Att kvinnor har rätt att klä sig hur de vill utan att de ska behöva riskera att bli utsatta för våldsbrott och att deras "utmanande klädsel" dessutom blir en förmildrande omständighet vid en eventuell rättengång. "Med så kort kjol så får man faktiskt skylla sig själv. Var hon inte full också?" Långt ifrån alla män är "våldsbenägna kvinnomisshandlare" men de som är de ska banne mig inte komma undan bara för att kvinnan var klädd i nåt annat än säck och aska.

Oscar Hannestad tycker också att "barn är barn och så skall de förbli till dess de uppnår myndig ålder och då kan de utan yttre påverkan välja sin egen ståndpunkt". Yeah, right, i en perfekt värld kanske. Men i den världen vi alla lever i så har man, när man uppnår myndig ålder, under minst femton år utsatts för indoktrinering, påverkan, hjärntvätt och propaganda i form av stereotyp reklam i tv och tidningar. Dataspel och filmer, leksaker och kläder, det mest är utformat på ett sånt sätt att pojkar framstår som starka och flickor svaga. För att inte tala om alla okunniga föräldrar som av hävd och gammal vana köper bilar till sonen och dockor till dottern och på det viset ytterligare cementerar de redan stenhårda schablonerna av vad som är manligt och kvinnligt.

Det är inget krig vi vill starta, tvärtom. Allt snack om att "nu är det vår tur, nu har vi blivit förtryckta så länge, så nu ska vi trycka till männen" det är bara bullshit. Grejen är ökad förståelse och respekt för varandra.

Feminism på schemat tror jag kan vara lösningen på en del av de problem som finns idag. Hade man fått itutat sig från första början att flickor faktiskt har samma värde som pojkar, kan lika mycket och har rätt till lika mycket, så kanske man inte hade vågat, eller ens velat, kalla vare sig tjejkompisen eller den kvinnliga läraren för hora.

Det vore väl utmärkt om vi redan på mellanstadiet kunde lära flickorna att våga vara starka, och pojkarna att starka flickor inte är farliga.


Om författaren

Författare:
Kajsa Kallio

Om artikeln

Publicerad: 13 jun 2001 09:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: