sourze.se

Kristna ideal - säljes till högstbjudande

Tittade på ett reportage från SVT 24 om den svenska själavårdens väktare: Svenska Kyrkan. Repotaget handlade om den sista vilan. Döden och begravningen.

Sedan 1100-talet har det varit kristen sed att begrava sina döda i kista och på 1800-talet tilläts kremering men i dagsläget vill kyrkan få oss att från gå de tidigare så viktiga traditionerna.

Svenska Kyrkan vill, efter inrådan från vissa biologer införa en ny "ekologisk" metod för att göra sig av med den avlidnes kropp, nämligen att med hjälp av flytande kväve göra kroppen till ett nedbrytbart konstgössel och i stället för gravsten kan man få en passande växt.

Detta är och förblir droppen för mig som individ. Den Svenska Kyrkan har sedan skilsmässan med staten förvandlats till ett profithungrigt företag som med hjälp av löjeväckande ungdomskampanjer försöker locka "vilsna" människor att köpa Herren Kristus. Man kan nog lungt säga att Miljöpartiet måste jubla över denna "ekologiska" lösning.

Det enda Svenska Kyrkan verkar ha för ögonen är pengar och kapital. För om gravstenarna försvinner, försvinner även kyrkogårdarna så med andra ord har Kyrkan sparat miljontals kronor på skötsel och underhåll. Nästa steg kanske blir att tvinga anhöriga att plantera energiskog som gravstenar för att öka vinsterna? Den Svenska Kyrkan borde satsa på etik istället för ekonomi och ekologi!


Om författaren

Författare:
Oscar Hannestad

Om artikeln

Publicerad: 08 jun 2001 15:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: