sourze.se

Personpåhopp, rasism och annat skit

I helgen stängdes diskussionsforumet på Attac´s hemsida ner. Kristoffer Talltorp berättar varför.

När vi satte igång med Attac´s diskussionsforum så var tanken att stimulera till en öppen debatt om globaliseringen, en debatt där alla kunde få vara med och bidra med sin egen kunskap och kreativitet. Till en början fungerade detta utmärkt. Debatten fördes seriöst och det var många som bidrog med inlägg. Det enda man behövde göra var att ta ett namn och delta i debatten.

Efter ett tag drabbades vi av samma virus som många chattrum har idag, nämligen rasism och ruggigt låga personpåhopp. Vi tog bort det värsta och blockerade de användare som skrev inläggen. Trots detta fortsatte det. Vissa började tro att det som skrevs på forumet var skrivet av Attacs medlemmar, detta trots att medlemmarna och de seriösa debattörerna för länge sedan lämnat forumet.

Vett och etikett på nätet är en komplicerad fråga. Vi ville skapa en fri plats där alla kunde skriva sina åsikter om globaliseringen. Det hela ballade ur och blev ett klotterplank för personpåhopp och skitsnack. Vi valde därför att stänga ned hela forumet och implementera ett bättre system under sommaren.

Nätet är ett schysst verktyg för att öka delaktigheten och minska klyftan mellan politiker och andra människor. Det radikalt fria sättet vi ville arbeta på fungerade tyvärr inte eftersom vissa användare gömt sig bakom alias för att sprida personpåhopp, rasism och annat skit. Om debatten förs mellan fem män för det är oftast män som beter sig såså uppfyllde inte forumet sitt syfte längre, att bidra till en livlig debatt om globalisering, miljö och rättvisa.

Några exempel på inlägg strax innan vi stängde forumet:
Signaturen John E:
"Lugn, lille vän! Visserligen ogillar jag skägg men det skulle aldrig falla mig in att tvinga andra slätraka sig av den anledningen. Jag är alltför liberal därför. Men ni kommunister vet vad som väntar om det blir som i Albanien: fram med kniven! Först kinderna, sedan halsen!"

Signaturen John E igen:
"Själv råkar jag veta att ett antal personer hypnotiserats för att debattera här. Jag tror att du tillhör en av dem, knäppskalle där!"

Signaturen M´cin:
"Johnny, din "ovanliga" kommunist, hitta på nåt nytt, nåt eget liksom. Dina eviga kopieringar får mig att oroas över din mentala hälsa."

Signaturen John Eriksson:
"Det finns de som säger att judarna kan vara väl så hårda mot människor för att få sin vilja igenom. Enligt uppgift jag fick del av som barn var det några judar som "planterade" orden "blatte" och "spagge" för att de ville få invandrarna att ta deras parti och få ordet "jude" befriat från dess negativa konnotationer. Tidigare, under 1800-talet hade de kallat svenskarna "goje" men sedan förnekat det efter upploppsstämning. Man bör väl vända sig till de inre strategiska kretsarna av judiskhet och frimureri för att få reda på vad som dväljes i sådana "samhällsplanerares" hjärnor. Själv anser jag att gammal god svensk sed var god nog!"


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 06 jun 2001 09:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: