sourze.se
Artikelbild

Konsten och nöjet att plåga elever?

Sitter i ett ödsligt klassrum och plågar barn - jag är engelsklärare idag, and the children are writing a really hard test.

...I walk around the classroom like a really pissed off hawk, ready to strike at smell of prey, det vill säga minsta blick på någon annans prov eller oförsiktigt ljud, så att jag med en iskall blick och utan ett ord kan stryka ett stort rött streck över deras papper och skicka ut dem ur klassrummet med ett Ej Godkänd i bagaget, underkända i ett av kärnämnena och därmed dömda till en miserabel framtid som städare eller alkis eller nåt.

Vi lärare tar alla chanser vi kan att förstöra våra elevers liv, och det är de intensivt medvetna om. Även om det finns vissa godtrogna som faktiskt tror att några av oss vill väl.

"Tell me as much as you know about Martin Luther King 15p" Yeah. Like it.

Det är grått ute, inte regnigt grått, utan bara ingen sol, sådär kyligt sommargrått som det kan vara, och några knotiga tallgrenar vispar lätt mot en av fönsterrutorna - den börja bli farligt stor, den tallen, och allt för nära. Det är det enda ljudet som hörs, bortsett från en och annans snörvling och raspande pennor och studsande sudd mot bänkarna. Jag brukade jämt hjälpa mina klasskompisar genom att skriva svar på sudden och låta dem låna. De här barnen är oskyldiga små lamm i jämförelse.

Tråkmånsar.

Man säger att allt blivit så mycket värre i skolan, att eleverna är mycket mer förslagna, fördärvade, onda och hämningslösa än tidigare. Och kanske det stämmer - det borde stämma rent logiskt sett, med tanke på övriga samhällets förfall.

Men just nu är jag skeptisk, för jag drar mig plötsligt till minnes en hel massa sekvenser från min egen skolgång, och jag kan inte komma på något som är värre nu, som jag sett, som jag inte själv gjort. Ska vara stölder då, har jag aldrig sysslat med, såvitt jag minns brasklapp.

Tror inte att det är mer och råare mobbing. Tvärtom. Skolan är bara mer medveten nu, och försöker ta tag i det. Och jag kan inte ens minnas att jag hört talas om någon som lyckats få en lärare att gråta i år, något jag vid åtminstone två tillfällen lyckades med helt på egen hand. Och de grät inte direkt av lycka.

Ändå var jag nog egentligen ett pluggo, fast jag försökte dölja det.

Fram med knivarna, kids! Visa lite initiativkraft och action! Ni är försoffade mesproppar som inte har ork nog att riva åt er en flicka att hångla med en gång! Till och med jag har varit i knytnävsslagsmål om en flicka. Som jag inte ville ha, det var nog mer för slagsmålets skull, faktiskt.

Visst är det lätt att glömma bort, att förtränga och försköna det som varit!

Prov igen. Denna gång med ett gäng lite yngre elever sjuor, men lika förskrämda av stundens och mitt allvar.

Telepati verkar fungera bra här på skolan. Strax efter att jag avslutade förra meningarna om den överdrivna välartade stämningen hos dagens kids hälld några av dem ut några liter bensin framför ytterdörren och tände på. Fem minuter senare, medan de väntade på att rektorn skulle ta sig an dem hann de med att hota en mor med ett ettårigt barn på armen med ett hemmagjort svärd, typ en meter långt, samt hugga lite i taket och sådär.

Kanske var det inte egentligen så allvarligt menat. Men ändå.

Nu har jag i och för sig själv satt eld på en hel båt, samt tillverkat kaststjärnor och hotat småbarn med kniv. Och ändå såg jag mig själv som ganska välartad, vilket även min omgivning nog gjorde. Vilket smöro man måste ha varit. Är?

Det är rätt skönt att skriva med blyerts. På vanligt papper.

Men visst, kanske man var lite gallerispelare. I alla fall gjorde jag aldrig nåt så brottsligt dumt som en grabb idag, som varit ute på nätet och laddat hem porrbilder för att skriva ut. Något som på vår skola leder till avstängning från nätverket, och därmed svårigheter att göra diverse arbeten i olika ämnen. Så strular det med skrivaren, och han - ber en lärare om hjälp! När papperen väl kommer ut finns det ju inte direkt så mycket att försvara sig med... Är man så dum borde man få IGÔ i alla ämnen.

Nu börjar de flesta bli klara med sina prov. Rätt mycket kvar av timmen. Tror jag ska släppa dem lösa, så de kan gå ner och leva # nere i korridoren, så vi har något att beklaga oss över på lärarrummet sen.

P.S. Sista lektionen blev faktiskt rätt bra, trots allt. Lyckades komma i bråk med en hel klass, två grabbar avstängda från datasalen, samt en som sprang hem fly förbannad - fast det var när rektorn kom diti ett annat ärende, i och för sig. Fick dessutom nöjet att ge kollektiv bestraffning och beslagta några mobiltelefoner, samt ställa in lite lekar och spel vi skulle ha haft i slutet av timmen.

Det är för underbart! Vi borde egentligen inte få så mycket i lön, det här jobbet är en ren hobby!


Om författaren

Författare:
Jonatan

Om artikeln

Publicerad: 06 jun 2001 09:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: