sourze.se

Internettid - vad är det?

Internet innebär en krympning av världen, alla tar kontakt med varandra trots enorma avstånd. Det ger problem med tidsskillnader, bokar man digitala möten är de svårt att bestämma en tid som passar.

Idag kan en märklig känsla uppstå när man sätter sig framför sin dator. Att från sitt hem i lilla Sverige få kontakt med människor över hela vår planet, öppnar möjligheter vi aldrig tidigare haft. Förutom en dålig telefonförbindelse fanns förr inga andra kommunikationsverktyg än den långsamma postgången. Nu har vi internet som med ljusets hastighet skickar information, och vips har man fler kontakter ute i världen än hemma bland grannarna. Att ropa över staketet till grannen för att boka en träff imorgon klockan tolv, är inga problem. Men när man blir polare med någon i exempelvis USA är det genast svårare att boka in ett möte. Tidsskillnader på ibland ett tiotal timmar gör att det är kväll i ett land samtidigt som det är morgon i ett annat, och då hade en gemensam tideräkning varit användbar. Klockspecialisten Swatch har tagit sig en rejäl funderare över detta, och nyligen kunde de presentera sin lösning vid namn Beats.

Efter att jag pratat med en av Gävles urmakare och låtit honom förklara Swatch koncept, började jag förstå hur detta fungerar. Vad den verkliga tiden är spelar i detta fall ingen roll, för när klockan är 430 beats i New York så är hon detsamma även i Stockholm. Dygnets 24 timmar indelas i tusen enheter där en minut i normaltid blir i Beats motsvarighet 1 minut och 26,4 sekunder. För att skapa en ny tidräkning krävs också en nollpunkt, därifrån räknar man sedan vidare beroende på i vilket land man befinner sig. I detta fall skapades den nya meridianen i Schweiz, Swatch födelsestad. Det döptes till BMT - Beil Mean Time, och utgår i grunden från Schweiz vintertid. Beats presenteras med ett tresiffrigt tal med ett "snabel-a" framför. Detta innebär att klockan 000 internettid blir med västereuropeisk normaltid även svensk tid midnatt. När klockan slår 12.00 blir internettiden 500 beats och när den normala klockan står på ca en minut i midnatt står beats på 999.

De flesta mätenheter som meter, kilo och joule går att hantera på samma sätt över vår jord. Under franska revolutionen försökte man införa ett enhetligt metriskt system för tideräkning och avskaffa dygnets indelning i 24 timmar, vardera bestående av 60 minuter. Försöken misslyckades, kanske beroende på att man på den tiden inte hade samma behov som idag av en enhetlig tid över hela världen. Idag rör man sig mer över gränserna, och trots att Swatch nya system kan upplevas rörig i början, kan det kanske leda till enklare kontaktmöjligheter mellan människor med långa avstånd. För dig som söker mer information i ämnet rekommenderar jag ett besök på Swatch internationella hemsida.


Om författaren

Författare:
Lars-Göran Wadén

Om artikeln

Publicerad: 05 jun 2001 09:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: