sourze.se
Artikelbild

Varning för heta mejl - på Hotmail

Det räcker med ett enda klick, i mejlboxen på nätet. Sedan erbjuds du nakna, utfläkta kvinnor och alternativ till cannabis. Du får även erbjudande om att förstora brösten. Och att låna pengar.

Det borde vara olagligt. Man borde få välja själv. Men man får det inte. Under en och samma dag får jag mejl från Kurt Cobain, fri porr rakt i mejlboxen och en mystisk sida med innehållsförteckning och priser på alternativ till cannabis och lugnande medel. Det finns ingen spärr, jag behöver inte lämna något lösenord och jag behöver inte ens gå vidare ut på nätet, allt finns där - rakt framför mig på skärmen.

Det enda jag gjort är att jag registrerat en hotmailadress. En adress jag har för att kunna läsa mejl från vilken dator som helst, oavsett vart jag befinner mig. De enda som kände till adressen var mina vänner, och en och annan oskyldig portal. Och så Greenpeace. Trodde jag. Men det verkar vara värre än så. Och det borde jag kanske ha tänkt på. Man lämnar spår vart man än befinner sig på nätet, och tydligen räcker det med att komma i närheten av någon mindre rumsren portal för att registreras. För så vitt jag vet har jag aldrig varit inne och surfat efter droger, eller bett att få utfläkta kvinnosköten i ansiktet.

Jag har ett val, jag kan slänga mejlen så fort jag får dem, det borde inte vara svårare än så, men oftast är ämnet inte helt klart, och man vill ju inte missa någon spännande fest från någon kompis man inte sett på länge. Så jag öppnade varenda mejl. Åtminstone ett tag. Nu har jag tröttnat. Rejält. Likaså har jag tröttnat på att skicka mejl till företagen som skickat mejl till mig, för att be dem ta bort mig från sin mejllista. Det tar liksom för mycket tid. Nu funderar jag på att stänga av mejladressen helt. Men det tar emot. Jag har ju lyckats att få mitt förnamn och mitt efternamn registrerat som en hel adress, det är inte det lättaste, åtminstone inte nu för tiden.

Jag provade med att lägga in Inbox Protector, ett slags skydd som ska förhindra så kallade "junk e-mail", men det fungerade bara halvdant. Mejl slank emellan i alla fall. Och då gör det inte någon större nytta. Men det jag tänker mest på är alla de som är minderåriga. Jag vet en massa tonåringar och yngre personer som använder sig av hotmail. Hur reagerar de när de får samma mejl som mig? Kan de motstå ett ämne som "Adult Material - no one under age of 21"?. Självklart är de nyfikna och surfar dit själva, utan påminnelser i mejl, om de vill. Men frågan är om vi ska låta dagens ungdom växa upp med mejl om möjligheter att förstora brösten och att köpa drogalternativ. Eller att låna pengar.

Jag tycker inte det. Då har de liksom inget val.


Om författaren

Författare:
Maria Ryberg

Om artikeln

Publicerad: 30 maj 2001 14:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: