sourze.se

Restips - dagar på Åland

För att få trevliga semesterdagar behöver man inte vända ut och in på plånboken och åka världen runt. Min vistelse på Åland blev dagar av lugn och ro i ett mycket avstressande tempo på Puttes camping.

Det var tidigt en morgon då jag körde ombord med bilen på den lite mindre Viking Line-färjan från Kapellskär några mil utanför Norrtälje.

Några timmar senare landsteg jag på Åland i Mariehamn och körde cirka tre mil inåt landet innan jag var framme vid mitt mål - Puttes Camping. Den ligger mitt i ruinerna från Bommarsunds fästning som byggdes av ryssarna under 1832 i syfte att trygga förbindelserna till Finland. Men förstördes under ett krig i augusti 1854 då den intogs av franska och engelska trupper.

Mängder av ruiner trängs runt omkring tillsammans med husvagnar, tält och småstugor på denna camping som har en helt okej boendestandard. Den vackra naturen vid fästningen gör också att en trivsam och avkopplande stämning uppstår. När man tröttnat på att vandra runt bland alla tusentals stenar, gravplatser och några kanoner, kan man sätta sig på campingplatsens restaurang. Jag kan rekommendera ålandspannkakan med sylt och grädde, och minst en åländsk glass per dag för den är verkligen god.

En minigolfbana, badplats och samlingsrum med TV finns också. Stugorna finns i olika storlekar beroende på hur många man bokar, men de är förhållandevis rymliga med bord, några stolar och våningssängar.

Åland är idag ett självstyrt, demilitariserat och svenskspråkigt landskap i Finland. Hela ön ligger i det så kallade Skärgårdshavet mitt emellan Sverige och Finland. Vid fredan i Fredriksstad 1809 förlorade Sverige både Finland och Åland till Ryssland. Men under första världskriget och tsardömets fall plus den ryska revolutionen utropade sig Finland till självständig republik och 1921 bestämdes i Nationernas Förbund att Åland skulle förbli under finsk överhöghet, men med ett stort mått av självstyre.

Idag hittar man hundratals turistbroschyrer som presenterar mängder av värdefulla platser från historiska händelser. Ön är inte större än att man lätt kan ta sig runt med sin bil, men vill man göra en grundligare undersökning av öns alla skrymslen och vrår är det bättre med cykel eftersom många delar av landskapet är avstängt för motorfordon.

Mariehamn är Ålands enda riktiga stad, och det innebär ett myller av liv och rörelse samt en småmysig torghandel. Här landstiger mängder av besökare från färjor som med täta mellanrum kommer och går.

En mindre nöjespark bjuder de yngre barnen på lite skoj, och för de med båtar som intresse finns det mycket att se eftersom båtlivet är rikt. Stadens gågator med mängder av glasskiosker fylls snabbt med turister, speciellt på sommaren då det närapå blir lite trångt. Köpcentrum, matvarubutiker, souveniraffärer och turistbutiker avlöser varandra i en tät följd, blandade med några kaféer och restauranger. Tar du det turistvänliga lilla tåget som går runt på stadens gator får du veta mer om dess kultur, men du upptäcker också att staden är ganska liten, och egentligen är Mariehamn inget annat än en helt vanlig mindre stad.

En detalj du ändå ej bör missa är stadens alla hantverkare. Det bubblar av kreativitet bland konstnärer, glasblåsare, trädsnidare och skulptörer som visar upp sina bedrifter och erbjuder sina hantverk till försäljning. Här är det lätt att gå vilse i flera timmar bland vackert skimrande porslinföremål, häftiga smycken i läder och sten, handgjorda träleksaker, underbara konstverk och så vidare, och så vidare.

Möjligheterna för den med rullstol på Åland är stora. Mariehamn innehåller naturligtvis mängder av "stadsproblem" med trånga entréer utan automatiska dörröppnare, trottoarkanter och några trappor. Men allmänt går det helt okej att ta sig fram på gator, torg och i affärer. Båten från Kapellskär till Mariehamn är inte heller några problem trots att den är betydligt mindre och trängre än de båtar som går från Stockholm.

Puttes camping är egentligen inte handikappanpassad förutom en ramp som går in till en restaurangbyggnad vid receptionen och campingens entré. Marken runtomkring campingen är ganska kraftigt kuperad, men om någon puttar på ibland går det ändå.

Bostadsstugorna som man hyr är trånga för en rullstol, men våningssängar och två mindre trappsteg på utsidan. Det finns heller ingen toalett där inne, så man måste ut till ett hus mitt på campingplatsen där gemensamma duschar och toaletter finns.

Här hittar man ingen handikapptoalett eller dusch, men utrymmena är ganska stora, så förutom det höga trappsteget in till toalett- och duschhuset går det riktigt bra. Att välja ett vandrarhem eller ett hotell gör naturligtvis vistelsen på Åland lite enklare än en campingplats. Men det beror också på hur stor plånbok man har, och vilken grad av handikapp. Puttes camping är ändå ett billigt boende med en klart godkänd standard.


Om författaren

Författare:
Lars-Göran Wadén

Om artikeln

Publicerad: 29 maj 2001 09:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: