sourze.se

Restips - Phuket i Thailand.

De flesta jag känner har varit där eller planerar att snart besöka detta varma paradis, och eftersom jag inte kan vara sämre beslöt jag mig för att åka till Phuket, en liten ö på ca 6 * 4 mil.

Phuket är Thailands semesterort nummer ett, dit tusentals turister slussas runt varje år. Öns trafiksituation är totalt oorganiserad eftersom de i grundlagen står att det är vänstertrafik men det körs ändå lika mycket på höger sida. Trafiktempot är högt och stora turistbussar får slå sig fram bland bilar och Tuk Tuk taxi där man åker på ett flak. Alla verkar äga en moped och bara på den lilla ön Phuket finns 70000 mopeder på vägarna varje dag. Statistiken visar med mörka siffror att det dör två personer per dag efter vägarna bara i Phuket.

Men det är inte bara trafiken som skiljer detta land från Sverige. Allt är totalt annorlunda och det gör detta resmål lite extra speciellt. Miljöerna, växtligheten, värmen, byggnaderna, sederna, maten, människorna, religionen och deras traditioner liknar inte något vi kan känna igen från vårt hemland. Deras tre största och viktigaste regler inom gott uppförande är t.ex. att alltid le stort och vänligt så fort man möter en människa, alltid äta upp och aldrig tala illa om maten, samt att aldrig säga något nedlåtande om kungafamiljen. Utanför varje hus, i bilar och ibland efter vägarna hittar man små och mycket utsmyckade hus som påminner om en blandning mellan en fågelholk och en hundkoja. De används som bostäder till andarna och dit gick de flera gånger varje dag för att be, tända ljus och lämna blommor. Varje kväll tände de också på fyrverkerier för att skrämma bort de onda andarna, och de besöker ofta ett tempel för att tillbe guden buda.

Men trots att levnadssättet och olikheterna mellan oss och dem är stora, är Thailändarna de hjälpsammaste, gladaste, trevligaste och mest jästvänliga folkslag jag någonsin träffat. Här hittar man inga tjatiga försäljare eller turisttrötta hotellreceptionister, alla möter en alltid med ett glatt leende och en hjälpande hand. Försöker jag hitta några fel eller brister är det nästan omöjligt, förutom det kända fenomenet att prostitutionen är oerhört starkt utbredd. Som svensk turist är det oerhört billigt att bo och leva i Thailand, men fattigdomen bland de bosatta är ledsamt stor, och jag fick ibland en klump i magen när vi jämförde vår standard på hotellet och deras vardagsliv.

Som turist finns det många spännande upplevelser att vara med om. Förutom de långa affärsgatorna där det verkligen går att fynda finns det några detaljer man inte bör missa när man besöker detta exotiska land. Jag provade på dykning eftersom vattnen där är mycket lämpade för detta, tittade på James Bond Island som är känt från en av de berömda inspelningsplatserna för en av de många filmerna, besökte en ormfarm som ligger strax utanför Phukets stora stad Patong, och tittade på Phuket Fantasy show där två män från Las Vegas byggt upp en makalös teaterföreställning som blandar trolleri med Thailändsk kultur. Detta var en fantastik föreställning i verklig Las Vegas klass där det som mest var över 100 skådespelare och 20 elefanter på scenen samtidigt. Du som vill se något mer brutalt och blodigt bör inte missa ett besök på en boxningsarena, deras Thai boxning är en mycket speciell upplevelse trots att man kanske inte förstår alla av sportens regler. Av de tio matcherna jag såg fick de närapå bära ut två av boxarna, eftersom de slagits eller sparkats ner i en knockout. För den som är mer intresserad av kläder kan jag rekommendera ett besök hos någon av alla skräddare som har sina små butiker i varje gathörn. Där kan du få dina kläder speciellt uppsydda efter just dina mått, och väldigt billigt är det också. Är du mer ute efter en udda och extrem upplevelse bör du göra ett besök på The Simon Show. Detta är Thailändarnas motsvarighet till Sveriges After Dark där killar klär ut sig till tjejer i en glittrande show med mycket dans och musik. Skillnaden är att i Thailand är inte killarna bara utklädda, de är istället opererade på ett sådant sätt att alla manliga delar är borttagna och utbytta mot kvinnliga. Detta var en märklig syn som tillhör kategorin annorlunda upplevelser.

Hungrig behöver man aldrig vara i Thailand eftersom det finns gott om god mat. Men se upp för starka kryddor eftersom den Thailändska maten oftast är extremt starkt kryddad med mycket chili och andra starka exotiska läckerheter. Blir du törstig kan den Thailändska ölsorten Shinga Beer släcka din törst, men se upp även där eftersom de aldrig skriver ut ölets alkoholprocent. De kan nämligen inte skriva någon procenthalt pågrund av värmen och svårigheterna att förvara ölen kall. Olika ölburkar och flaskor blir därför förvarade på olika sätt och kan därför skilja oerhört i alkoholhalt.

Avslutningsvis är det två saker du absolut inte får missa och det är elefantsafari och djurparken Phuket Zoo. På elefantsafarin blev vi skjutsade mitt ut i en stor nationalpark och fick där prova på en elefantritt mitt ute i djungeln. Närmare en Indiana Jones känsla än detta kan man nog inte komma. Phuket Zoo var egentligen som vilken djurpark som helst förutom en mycket speciell detalj, deras tigrar! Två livs levande tigrar låg fritt på marken med sina skötare bredvid och jag fick sätta mig mitt emellan de stora kattdjuren och klappa den ena. En oerhört mäktig upplevelse speciellt när den ena tigern började slicka med sin sträva tunga på mitt ben.


Om författaren

Författare:
Lars-Göran Wadén

Om artikeln

Publicerad: 26 maj 2001 15:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: