sourze.se

H&M - sluta förvirra!

Nu har det stora klädesföretaget gjort det igen. De har gjort en reklam som får mig att reagera negativt.

Denna gång är det ingen super-barbie som gör mig upprörd. Detta handlar om en folder som kom hem på posten häromdagen. På framsidan sitter en mörkhyad tjej i en stol. Stolen står på gräset vid en sjö/hav. Solen skiner. Flickan på bilden är väldigt lång. Smal, men inte anorektisk. Långa fingrar. Långt brunt hår. Jättestora solglasögon. "Normalstor" byst, och en randig bikini. Det står "Sommarens strandtrender". OK.

Sedan vänder jag blad. Där står rubriken "Sommarens bästa stil" och så är det massa sommarprodukter med pris, solglasögon, hattar, linnebyxor, hårsnoddar, linnen. OK.
Tredje sidan. Samma tjej som på framsidan står vid samma strand. Hon ler. Texter under lyder: "Solen är som starkast tidigt på säsongen. För finaste färgen, rör på dig medan du solar och skynda lagom långsamt."

Jo, vi ser att solen är stark på försommaren, den har tagit väldigt bra på flickan på bilden. Flickan kommer antagligen från ett land nära ekvatorn. Hon har den "finaste färgen". Det är så man blir om man solar för mycket. Eller...? Är det så vi ska se ut i sommar? Sommaren strandtrender är alltså att vara neger? Jag har absolut inget emot negrer och negresser, det är inte det jag menar, jag blir bara förvirrad. Vid jul ska man vara Claudia Schiffer. Blond, blåögd och rullad i guldglimmer. Till sommaren ska man krympa bysten och vara så solbränd att alla blonda och blåögda har fått malignt melanom för länge sedan. Jag vet inte vart jag ska ta vägen. "Skynda långsamt".


Om författaren

Författare:
Jenny Hansson

Om artikeln

Publicerad: 21 maj 2001 09:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: