sourze.se

Gästriklands längsta naglar

Vid ordet "nagel" i uppslagsboken kan man läsa "förhårdnade överhudsbildningar, som förekommer hos människor och apor". Naglar har jag aldrig tänkt speciellt på, men för Nina är detta hennes stora intresse.

I en liten by utanför Sandviken som heter Järbo, bor Nina Ahlgren. Sedan 1978 har hennes största hobby varit naglar. Tidigare var hennes naglar över fem centimeter långa. Men idag är de "bara" strax över fyra centimeter. Hon lägger ner mycket tid och arbete. Och som du ser på bilderna, målar hon dem med olika häftiga färger, och har till och med piercat sina naglar ibland. Då satte hon in fem ringar i en nagel. För några dagar sedan skickade jag ett mail med några frågor till henne, och nu har jag fått svar. Resultatet av detta blev en intervju som du kan läsa här nedan.

- Hur startade ditt intresse?
- Mitt intresse startade när min mormor sa att jag skulle sluta bita på naglarna för, tro det eller ej, jag har varit nagelbitare.

- Vet du hur långa naglar världsrekordet är?
- Världsrekordet vet jag ej. Men jag tror att en Indisk man innehar det på över en meter. Svenska rekordet ligger på 6,1 cm långa.

- Är det mycket arbete med att sköta om naglarna?
- Det beror på hur mycket du vill göra på naglarna. Vill du göra mönster och motiv, då tar det lite tid. Men gör du vanlig manikyr så tar det inte så lång tid.

- Har du något tips om hur man sköter dem?
- Använd inte naglarna som verktyg. Var inte så mycket i vatten med dem.

- Är det oftast opraktiskt med långa naglar?
- Jag har haft långa naglar så länge så jag är van att hantera dem på mitt speciella sätt.

- Vad är det mest speciella du målat eller gjort med dina naglar?
- Det mest speciella jag har gjort med naglarna är när jag piercat dem.

- Berätta mer om när du piercat dina naglar?
- Piercat en nagel är att du har gjort ett hål i nageln, eller borrat hål och satt in ett smycke, eller en ring. Hemskt populärt i USA.

- Vad tycker du om de som biter bort sina naglar?
- Att bita på naglarna är en ful ovana, som man kan få hjälp med om man vill. Man måste ha vilja själv att sluta.

- Finns det någon klubb / förening för ditt intresse?
- Tyvärr finns det ingen klubb eller förening med detta intresse. Jag får väl starta en förening, eller en klubb för detta intresse. Om intresset finns.


Om författaren

Författare:
Lars-Göran Wadén

Om artikeln

Publicerad: 18 maj 2001 09:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: