sourze.se
Artikelbild

Sektens barn och vetenskapen

"Livets ord är en totalitär auktoritär organisation helt utan insyn och helt utan några som helst demokratiska funktioner." Läs mer nedan.

Livets Ord har ju debatterats en del den sista tiden inte minst här på Sourze. Det var jag som startade den här debatten i och med att jag anmälde Livets Ords skola till skolverket. Jag skall här kort försöka förklara varför jag gjorde det och vad som sedan hänt.

Jag undervisade på Livets Ord gymnasium i 5 år. Mest i biologi men oxå i naturkunskap. Min erfarenhet av elevernas syn på biologisk vetenskap stämmer inte alls med Tove Hugossons Sourze 10/5. Tvärtom är det ett faktum att när eleverna kom till mig så var de övertygade om att jorden var ung och att de var dumt att tro att människor och apor var släkt. Det senare illustrerades med all önskvärd tydlighet i Uppsala Nya Tidning den 30/3 där en liten elev sade att hon tyckte det var "konstigt att vuxna män satt och försökte motbevisa bibeln".

Skolan har oxå både i Radio och i UNT erkänt att deras undervisning varit dålig på området. En undervisande lärare har tackat mig för han hoppas att mina anmälningar skall se till att undervisningen blir bättre.

Så varför Tove försöker ge en annan bild än den som till och med skolledningen ger vet jag inte.

Jag har anmält skolan för två saker. Den andra anmälan handlar just om att man sprider kvasivetenskap och jämställer sin trosuppfattning, som inte har några bevis, med empirisk vetenskap, som utgår från bevis. Enklast visar sig detta i frågan om människans ursprung. Mina elever trodde på en uppfattning som det inte finns några bevis för nämligen att människan skulle ha skapats separat helt i enlighet med 1:a Mosebok. Mot den står vetenskapens uppfattning om släktskap och gemensamt ursprung, en åsikt sprungen ur tiotusentals observationer.

Jag blev glad när jag till slut lyckades få mina elever att förstå att oavsett vad de ville tro så fick de i alla fall sluta förakta människor som drar de mest logiska slutsatserna utifrån det de ser. Men det var svårt att få dem dit för de hade ända ifrån söndagsskolan blivit lärda vissa saker.

Här kommer vi in på den andra delen av min anmälan och också på det som jag skrivit i i bägge dessa anmälningar. Jag har anmält skolan för brist på demokratiska värderingar och jag menar att man kanske bör se över lagstiftning så att inte sekter kan bedriva skolverksamhet eller sätta sådana skolor under något slag av förmyndare. Varför? Av omsorg om barnen. Detta illustreras med all önskvärd tydlighet av William Bakkens två inlägg här på Sourze.

Livets ord är en totalitär auktoritär organisation helt utan insyn och helt utan några som helst demokratiska funktioner. På många punkter uppfyller organisationen kriterierna för det som kallas destruktiv sekt. Man tillåter ingen öppen kritik. Ledaren ord är Guds ord. Kritiker blir tystade med olika metoder från övertalning till så kallade motböner. Lydnad skapas genom förtäckta eller öppna hot om Guds straff mot de som är kritiska. Befallningar skall åtlydas annars uteblir Guds välsignelser i ditt liv etcetera. Detta budskap hamras in i eleverna under hela deras skoltid. Frågan är om en sådan organisation kan driva en skola i enlighet svensk skollagsstiftning. Ett av den svenska skolans huvudmål är ju just att lära eleverna demokratiska grundvärderingar.

Ett exempel på hur skolan konkret behandlar oliktänkande finns i det att de efter att jag blivit i viss mån offentlig med kritik gentemot Ulf Ekman Denna min kritik kan läsas på Länk: hem.fyristorg.com valde att omedelbart stänga av mig från all undervisning. Varför? Jag kan bara se en anledning. De vill inte att deras elever skulle utsättas för någon avvikande åsikt. En pastor hävdade bestämt, även om han efteråt förnekar detta att jag blivit avstängd för mina åsikter om evolution. Detta samtidigt som skolledningen lika bestämt hävdade att det var för min kritik mot Ulf Ekman. En sak är säker, de ville inte ha någon oliktänkande på skolan.


Om författaren

Författare:
Per Kornhall

Om artikeln

Publicerad: 14 maj 2001 17:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: