sourze.se
Artikelbild

Kläder får oss att döma i förväg

Du har själv sett dem; 10-åringarna som klär sig precis som vuxna.

Tajta utmanande kläder som omfamnar kroppsformer vilka inte ens har börjat utvecklas än. Är det snyggt? Är det sunt? Kan vi göra något åt det? Tja, det kanske vi kan.

Vi skulle ju kunna införa skoluniformer. Då skulle unga bli tvungna att se ut som alla andra, då skulle de kanske få tid att utveckla andra egenskaper än ytlighet. Misstolka mig inte, jag tror inte att skoluniformer skulle kunna totalt förändra den lite smått tokiga ungdom som idag frodas i våra grundskolor, men de skulle definitivt inte skada, eller? Det skulle kanske inskränka på våra barns frihet för mycket. Det kanske är svårt att bli en kritisk tänkare när det inte finns så mycket löjliga kläder att ta ställning för/emot.

Statusen idag på kläder och det yttre är enorm. Om du ska vara tuff ska du ha de tuffa kläderna, och de är inte speciellt billiga. Många föräldrar tjänar kanske inte speciellt mycket, de ensamstående mammorna är ett klassiskt exempel. Och när deras barn hävdar att de bara måste ha de och de plaggen för att kunna få kompisar i skolan är det så bittert att man vill gråta. En skoluniform skulle avsevärt lätta trycket på klädkontot, och det vågar jag gissa att de flesta föräldrar ställer sig positivt till. En skoluniform skulle kanske också stärka samhörighetskänslan i skolorna, och barn skulle bli mycket lättare att känna igen. Det är inte lika lätt att göra dumheter när folk kan se att du kommer ifrån den lokala skolan. Inte lika lätt att glida in i en annan skola och ställa till bråk när det direkt syns att du inte går där.

För mycket disciplin blir ju aldrig bra, men för lite disciplin har ju aldrig heller varit någon höjdare. Att ha en ändamålsmässig klädsel för att studera kan höja verkligheten på att man är i skolan och i skolan ska man plugga. Det används framgångsrikt inom andra områden, ur mina egna erfarenheter kan jag ta kampkonsten. På min kung-fu klubb har alla en enhetlig klädsel, svarta byxor och en röd t-shirt med klubbens logo. Är det egentligen viktigt för träningen? Nej, men det hjälper en att bibehålla koncentrationen på att man är på träning och jag är där för att utöva kung-fu, inget annat. När alla andra har likadana kläder som en själv stärker det också identiteten i gruppen.

Vi lär oss tidigt att döma folk utifrån hur de ser ut. Där är en sådan där hiphop-djävel, en sådan där estet-djävel, en sådan där snobb-djävel etc, etc. Tänk om vi skulle bli tvungna att ge alla en chans och ve och fasa lära känna människor innan vi fördömde dem. Det skulle ju vara något, jo, jag tackar jag.


Om författaren

Författare:
Olle Wredenfors

Om artikeln

Publicerad: 10 maj 2001 10:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: