sourze.se

Intervju med en databrottsling

Detta är en intervju med en man som tidigare pysslat med databrottslighet. Jag träffade honom på ett café i centrum en kväll, för att få denna exklusiva intervju. Som han endast har gett till mig.

Handle: Icon
Ålder: 28
Bor: Sandviken.

Vad har du för dator?
En PC 486/100 mhz och 4 st C64:or.

Vad använder du mest dina datorer till nu för tiden?
- Musik, Demos, BBS-er och Internet.

Hur länge har du pysslat med datorer?
- Sedan jag var 11 år.

Vad står BSA för?
- Tja, det är väl... Någon typ av organisation mot databrottslighet. Vet inte om den är någon "underavdelning" till Svenska polisen.

Elitbaser?
- Polaren som jag delade lägenhet med, i slutet av 80-talet. Startade en av de första Elitbaserna i Europa på en C64 - Satizefaction. Döptes senare om till Warez Aquarium. Den är nedlagd nu. I USA var det på den tiden väldigt vanligt med Elitbaser. Men i Sverige så fick man oftast spelen med post, så att det fanns ett behov av en Elitbas i Europa. Men det blev väldigt dyrt eftersom modemen var väldigt långsamma 300 baud. Hade man tur hade någon 600 baud, eller kanske 1200 baud. Eftersom telefonräkningen sköt i höjden och morsan blev vansinnig, började vi ringa med stulna kontokort.

Hur fick ni tag i dom kontokorten?
- En polare till oss i Stockholm skrev ett dataprogram som kunde räkna ut kontokortsnummer.

Hur använde ni sedan dessa nummer?
- Man ringde en växel i USA AT&T och bad att få ringa ett visst nummer. Sedan frågade operation hur man skulle betala. Då uppgav man att man ville betala med sitt Visakort till exempel. Och sedan sa man bara numret. Sedan uppgav man att man ringde till en fax så att inte operatören skulle börja fundera när det började tjuta i luren. Man behövde inte uppge sitt personnummer eller någonting. Nästan för enkelt. Nästan på samma vis kunde man beställa varor ifrån USA.

Hur löste du det? Du måste ju ha sagt din adress för att varorna skulle komma fram till dig?
- Ja, man beställde varor, uppgav kontokortsnumret och sedan hittade man på ett namn, till exempel Olle Larsson, poste restante och sedan postkontoret. Sedan gick man till posten, några veckor senare och frågade om det hade kommit något till Olle Larsson. Frågade de då efter leg, sa man att man hade glömt det och sedan gick man och kom aldrig tillbaka. Sedan gjorde man om det fast i ett annat namn. Tills dom inte frågade efter leg och då var det "grönt" att plocka ut varorna.

Men vem fick betala allt till slut då?
- Det var väl någon stackare som fick väldigt dyra telefonräkningar. Men man tänkte aldrig på den oskyldiga som blev drabbad då. Man har blivit äldre nu, och fått lite mer moral.

Var det aldrig någon som åkte fast?
- Jo, det var en stor skandal 1990. När bland annat han som skrev programmet åkte fast. Men jag och min kompis klarade oss med nöd och näppe.

Går det att göra detta även idag?
- Vet inte, jag har inte provat. Men när dom upptäckte detta 1990, så måste ju dom ha ändrat rutinerna. Annars ska dom inte hålla på med det.

Har du någon gång åkt fast för någon typ av databrottslighet?
- Nej! Peppar, peppar. Det enda jag har torskat för är att fuska med frimärken.

Vadå?
- Innan man bytte program via modem. Så spred man grejorna via post. Det kunde bli 40 till 50 brev i veckan, så det blev ganska dyrt. Det skickades över hela världen. Så då tog man nagellack och strök på frimärket, och när mottagaren fick brevet. Skickade han tillbaka frimärket. Sedan tog man en trasa och tvättade bort stämpeln och kunde då använda frimärket igen! Hur många gånger som helst.

Tycker du att det är rätt att kopiera orginalprogram?
- Ja, för mig har det blivit en politisk fråga. När jag var yngre vad det bara häftigt att sprida så nya program som möjligt. Man använde knappt 5 procent av det man hade. Programmen idag är så jävla dyra, så att de riktigt bra programmen har bara de rika råd att köpa. Om alla skulle köpa alla program som används, så skulle till exempel inte Windows 95 finnas i så många datorer.

Men om du hade skrivit ett program och tänkte sälja det. Vad skulle du tycka om alla började kopiera det?
- Ja, hade jag inte hunnit sälja det ännu och det kom ut innan dess, fick jag skylla mig själv. Men om jag hade hunnit sälja det och låt oss säga att 60 procent av alla som använder det hade köpt det. Då skulle jag vara nöjd, samtidigt som jag skulle vara stolt att det hade kopierats så mycket. För då måste det vara ett jävla bra program.

Över till Internet... Brukar du vara ute och "surfa" ofta?
- Nja, jag tycker att Internet är det mest överreklamerade saken detta årtiondet. Men om man vet vad man söker, så kan det vara väldigt praktiskt med WWW.

Har du någon gång hackat en server?
- Nej.

Känner du någon som har?
- Ja.

Borde det finnas lagar om vad som får finnas på Internet?
- Både ja och nej. Eftersom Internet är världsomfattande går det ej att lagreglera innehållet. Tack vare att alla länder har olika lagstiftning. Men vissa saker skulle kunna gå för de är olagliga i alla länder. Till exempel rena brottsliga handlingar så som barnporr, droger, recept på bomber och så vidare...

Nämn något mer olagligt du gjort på en dator?
- Illegal försäljning av dataprogram. Spridning av datorprogram.

Något du aldrig skulle göra med din dator?
- Sprida eller inneha barnpornografi och ladda upp ett 10 dagar gammalt program på en Elitbas.

Något mer du vill berätta för läsarna?
- Nja, snarare ett konstaterande. I början på 80-talet och en bra bit in på 1988 så var man mer eller mindre idiotförklarad av "vanliga" människor, när man talade om att man pysslade med datorer. Hade man ett modem så spred man så klart barnporr, hade man en BBS så var det bara illegala prylar på den. Men nu när nästan alla har en dator hemma så har synen ändrats på både gott och ont. För det är inte lika roligt längre när Nisse 6 år har ett modem och Sverker 57 år kopierar spel. Man är inte unik längre suck!. Be All The Nerd U Wanna B!


Om författaren

Författare:
Lars-Göran Wadén

Om artikeln

Publicerad: 02 maj 2001 10:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: