sourze.se
Artikelbild

Mitt körkort är skit!

Vad är skillnaden mellan att svenskar kör Volvo i Kroatien och att kroater kör Volvo i Sverige?

Del 1
Jag är en invandrare och mitt körkort är skit. Jag tog körkort i Kroatien för 16 år sedan. Nu måste jag ta det igen. Tyvärr är det dyrt och jag har inte råd för tillfället.

Vi frågade våra politiker varför vi européer måste ta om körkort i Sverige. Svaret löd ungefär så här: "När flyktingar från Balkan började anlända, hade några med sig falska körkort." Då beslutade politiker att inte erkänna körkort från Kroatien. För de flesta politiker verkade detta beslut logiskt. Nu vill jag fråga våra politiker:
Hur länge ska kollektiva straff vara så starkt närvarande i ett demokratiskt land som Sverige?

Hur skulle det svenska folket känna sig ifall några förfalskade körkort och politiker då beslutade att alla måste ta om sina körkort?

Ligger inte både Sverige och Kroatien i Europa?
Varför måste jag ta om mitt körkort, när det inte finns några skillnader i trafikregler och lagar?

Vad är skillnaden mellan att svenskar kör Volvo i Kroatien och att kroater kör Volvo i Sverige? Jobbar Sverige, som EU-ordförande land, på att motverka detta byråkratiska rån av sina medborgare?

Del 2
Det är verkligen en av de stora problem som ungdomar idag stöter på. Jag tycker synd om våra gymnasieungdomar som varje dag går till skolan och studerar, men efter avslutat gymnasium kommer de inte att ha kompetens som idag krävs på arbetsmarknaden. De har nämligen inget körkort.

Går man till Arbetsförmedlingen så ser man att 80 till 90 procent av arbetsplatser kräver att man ska ha B-körkort, från lokalvårdare till psykolog. När man söker jobb frågar arbetsgivaren aldrig ifall du dansat, målat eller sjungit i skolan. De frågar om du har körkort.

Utbildningen och arbetsmarknaden går inte ihop idag. Ungdomar som avslutar gymnasiet kan inte få jobb ifall de inte har körkort. Körkort har de inte för att de inte har pengar. Pengar har de inte för att de inte jobbar.

I många länder är körkort bara ett av de obligatoriska ämnena, precis som matte eller kemi. Det kostar inte så mycket att ta det heller. Under tiden funderar vi i Sverige över hur vi ska råna våra ungdomar genom körkortet. Låt oss göra körkortet till ett skolämne!


Om författaren

Författare:
Slava Nenadic

Om artikeln

Publicerad: 30 apr 2001 09:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: