sourze.se

Rädd för sex till tusen?

Vare sig du är ensam eller i sällskap finns det anledning att fundera över din rätt till ett nummer.

Medborgare - du är inte anonym med din kropp. Alltså finns du i samhällsapparaten och bär ett namn. Du är registrerad, mantalsskriven, passfotograferad, taxeringsnoterad etcetera.

Du kan inte längre vara anonym. Generationers rösträtt har lett till att vi alla är offer för allsköns registrering.

Vill du bli publicerad, måste du uppge ditt namn för ansvarig utgivare - även om du inbillar dig att du kan emaila med falsk identitet på hotmail med flera inte underligt att anonyma proxies blir alltmer populära.

Den politiska samhällsutvecklingen som alla föds in i har gjort att polismännen är mer anonyma i sina kostymer än vad alla individuellt klädda demonstranter någonsin kan bli. Om alla likasinnade bär uniform blir de individuellt mer svåridentifierbara - något som uniformsprydda soldater och förklädda känner till.

Någon föreslog nyligen i pressen att alla poliser ska bära var sin nummerbeteckning under demonstrationer för att bli lättidentifierade. En sådan genomtänkt idé, eller? I jämlikhetens namn bör väl varje demonstrant då också bära nummer - ska vi välkomna "du nya nazitid"? Kanske inte är så orealistiskt - vi är ju redan katalogiserade med DNA, personnummer, anställningsnummer och namn.

Det är ändå alltid din egen åsikt som du måste försvara; bättre om alla är tvungna att ansvara för sitt handlande. Då kan ingen krypa in i en trygg förklädnad som rättfärdigar anonyma övergrepp - kanske kan vi få en annan typ av makthavare och en rättvisa som gör demonstrationer överflödiga. Vare sig sex eller tusen möts anonymt eller ej är det demonstranternas förmåga att påverka andra som avgör mötets resultat - tänk efter vad du vill påverka!

Din anonymitet är död - leve din identitet!


Om författaren

Författare:
Els-Marie Ericsson

Om artikeln

Publicerad: 25 apr 2001 16:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: