sourze.se
Artikelbild

Kritik av egen politik?

Till vårbudgeten förklarar socialdemokraterna vad som orsakade finanskrisen i början av nittiotalet. De riktar kritik mot sin egen politik under åttiotalet. Varför?

Länge har vi från socialdemokraterna fått höra att de borgerliga partierna var skyldiga till lågkonjunkturen i början av nittiotalet. Men idag har socialdemokraterna ändrat åsikt. Med årets vårbudget följer en bilaga som analyserar orsakerna till finanskrisen: "Finans- och penningpolitiska bokslut för 1990-talet". Häftet utmålar den socialdemokratiska politiken under åttiotalet som kraftigt bidragande till krisen. Det är inte de borgerliga partierna allena som bär på skulden, som vi tidigare har fått höra.

Det är varken ovanligt eller underligt att man inom politiken skriver om historien för att den bättre ska passa ens syften. Dock kan man tycka att det är besynnerligt att socialdemokraterna nu rackar ned på sina tidigare beslut. Vad kan de vinna på det?

Svaret på frågan återfinns i en annan historia än den ekonomiska: den politiska. Socialdemokraterna har förändrats i stor utsträckning under nittiotalet. De har övergått till att driva en borgerlig politik, för första gången i sitt partis historia. Denna politik har inneburit att socialdemokraterna aktivt har verkat för att rasera sina värderingar och det samhälle man byggt upp sedan Per Albin Hanssons dagar.

Under åttiotalet hade socialdemokraterna fortfarande samma politiska värderingar som tidigare. Partiet värnade då om de svaga grupperna i samhället och satsade på en väl utbyggd skola och sjukvård. Nu när socialdemokraterna har förändrat sin politik, är de naturligtvis tvungna att ta avstånd ifrån den föregående. Det är därför som man nu med nationalekonomisk retorik rackar ned på sina tidigare beslut.

Socialdemokraterna är ju inte längre samma parti som på åttiotalet och därför är det den gamla socialdemokratin som kritiseras i vårbudgetens bilaga.


Om författaren

Författare:
Torbjörn Perttu

Om artikeln

Publicerad: 12 apr 2001 09:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: