sourze.se
Artikelbild

Gårdagens nyheter i dagens tidning

Vänta här nu...det här känner jag igen.

- Déja vu, tänkte jag tyst för mig själv när jag tog en första titt på DN:s förstasida denna morgon. Jag fick en övertygande känsla att jag hade läst eller hört exakt de saker som stod där, förut. Jag droppade tanken och bläddrade vidare i tidningen. På sidan fem läste jag, "Justitieministern vill förbjuda Rohypnol" - samma känsla som förut, jag har hört det här förut.

- Javisst, jag såg ju justitieministern tala om exakt den frågan på TV4-nyheterna igår! utropade jag för mig själv. Måste ju vara ett tryckfel, det borde ju ha stått i gårdagens tidning. Aja, tänkte jag vidare, inget att bry sig om. Och så läste jag vidare.

Men efter att ha hittat både två, tre och fyra liknande missar tryckfel började jag ana oråd. Jag började ana att det var gårdagens tidning jag läste, jag kollade i tidningshögen.men tisdagens tidning låg där, precis i sin ordning. Jag började känna att det var något stort på gång här, hela medievärlden skulle gå i taket för min upptäckt, och jag var nu nästan helt säker på att mina misstankar stämde.

Hm, tänkte jag, vad är det första man gör när man har gjort en otrolig upptäckt? Ringer kvällstidningarna såklart! Men jag kunde inte hitta telefonkatalogen. Hm, tänkte jag ytterligare en gång, innan jag kom på det självklara, nummerupplysningen!

1-1-8-1-1-8.Ja hallå, kan du koppla mig till Expressens nyhetsupplysning.ja, just det, tack så mycket.

Brrr.

Efter det följde en spännande väntan på svar - jag hade aldrig ringt till Expressen förut. Sedan följde samtalet:

- Hej.Björn Jönsson heter jag, två "s".jo det ligger till såhär att jag har upptäckt något som kommer att få er att stoppa pressarna.jodå lyssna här, och det kanske är bäst att du sätter dig ner innan jag berättar. Har du gjort det? Okej bra, för så här ligger det till: Dagens Nyheter va, de heter ju DAGENS Nyheter, men jag har avslöjat dom.dom skriver nämligen bara om gårdagens nyheter!

Efter det följde några svordomar från samtalsmottagarens sida, innan den samme distinkt tror jag, det kändes i alla fall så slängde på luren.

Naturligtvis, sade jag högt för mig själv, så dum jag är! Varför skulle Expressen avslöja sin systertidning? Jag skulle ju förstås ringa till konkurrenten Aftonbladet, de skulle säkert vara överförtjusta i nyheten.

Ringde nummerupplysningen igen, och sedan samma procedur igen, dock med Aftonbladet som mål denna gång.

Samma sak hände dock igen, med den skillnaden att den jag talade med denna gång sade något i stil med, "fan va jag är trött på det här jobbet", innan han svor lite till och slängde på luren.

Nu fattade jag inte, varför? Hade någon hunnit före? Hade det kanske kommit samtal hela morgonen? Så kunde det ju inte ha varit. Jag menar, morgontidningarna hade hållit på med det här gårdagsskrivandet länge och väl jag hade alla mina gamla tidningar, och alla hade samma fel, och inte kunde väl alla upptäcka detta samtidigt? Nej, jag blev inte klok på detta.

Och har fortfarande inte blivit det, men jag har utvecklat en ny teori. Media håller varandra bakom ryggen, tidningarna skriver inte skit om varandra, de har förmodligen någon sorts överenskommelse; "snackar inte ni skit om oss så snackar inte vi skit om er".

Eller så kanske det är meningen att tidningarna verkligen inte ska förutse dagens händelser och istället skriva om det som hände föregående dag. Detta tvivlar jag dock mycket starkt på.


Om författaren

Författare:
Björn Jönsson

Om artikeln

Publicerad: 12 apr 2001 09:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: