sourze.se
Artikelbild

Droger är en klassfråga

Droger och alkoholmissbruk är ett socialt problem som är skapat av den kapitalistiska skräpkulturen, därför måste man attackera själva kulturen och inte bara drogerna.

Politiken är ju en väg att ifrågasätta kulturen. Det tjänar inte så mycket till att vara drogfri om man inte är politiskt medveten.

Det är absolut en klassfråga. Det är arbetarklassen som drabbas hårdast av alkoholism. Det är ett sätt att hålla alla passiviserade och under kontroll - fortfarande. I boken "Fruit of the Wine" berättar författaren om en arbetare som beslöt sig för att sluta dricka, han fick nämligen alkohol istället för lön. Han började inse hur systemet gjorde att arbetsgivaren kunde hålla lönerna nere, han fick flera arbetare att sluta dricka och istället kräva pengar, det slutade "såklart" med att arbetaren fick sparken och att de övriga tyckte att det var säkrast att fortsätta dricka, det var ett tag sedan det var vanligt men det lever fortfarande idag kvar till exempel i Sydafrika.

Det är uppskattat att det finns ungefär 200 000 barn som lever med en alkoholmissbrukare även om många säger att barn ska skyddas från allt möjligt. Senast jag hörde det var i en diskussion om homosexuella skulle få adoptera. De här barnen som är offer för spritkulturen får inte speciellt mycket hjälp och de har inte gjort någonting för att hamna i misären. Tycker du att det är OK?

Varför hör man då inte talas om alkisar så mycket?
- Det är ju gubbarna på bänken i parken, säger någon.
- Nej säger jag, 90 procent av allt missbruk är dolt sådant.

De flesta försöker ju sköta sitt liv och dölja missbruket för vänner och familj fast familjerna dras ofta med och hjälper till att hålla fasaden utåt, därför hör man inte talas om det så ofta.

Varför ska det vara pinsamt? Varför ska de skämmas över något som inte enbart är deras fel? Inte konstigt att människor skäms och har ångest när samhället säger att alkisar är äckliga och får skylla sig själva när det i själva verket är samhället som skapar alkisarna.

Drogfrihet är något folk ofta hänger upp sig på. De som inte dricker, röker, knarkar, whatever "ska" inte vara unga och "precis som alla andra". Att någon kan ha valt bort droger utan att vara en stereotyp-nykterist vad det nu egentligen är, verkar tydligen lite konstigt. Det är inte alls konstigt. Det finns många anledningar till att inte vilja stödja alkoholindustrin.

" - Vaddå vill du inte ha kul, en fest är ju en fest och då är det fest jävla tönt" Man kan inte göra någonting kul om man inte dricker sprit attityd AB. Varför är det så provocerande med drogfrihet? Det är fan mer provocerande än att inte äta kött idag.

Jag kan göra vad jag vill, utan att vara påverkade av någon kemisk substans. Det funkar jag lovar. "Släpp loss var dig själv-grejen" är så löjlig, jag tycker inte att det är en tillräckligt bra ursäkt att ha lite kul på andras bekostnad. Precis som att jag inte gillar idéen med att vissa tjänar pengar på att utnyttja andra människors dumhet. Det har hänt förut, och det kommer hända igen. Smart javisst, men är det rätt?

"Ordinay people do fucked up things
when fucked up things become ordinary"
-Propagandhi

"Men vaddå, jag dricker och jag är inte beroende eller nånting. Jag mår ju bra och har ett bra liv" säger någon och känner sig påhoppad - försök att se saker från inte bara ditt håll någongång. - Du dricker, visst. Det får du göra, jag har inte sagt något annat. Men saken är den att alkohol är ett stort problem över hela jorden ÄVEN om det inte är det i just ditt liv och det borde du väl ändå kunna inse. Det finns massor med människor som far illa av det du stödjer utan en tanke på att ifrågasätta.

Tittar man på nyheterna så ser man bilder från länder där det är krig, sjukdomar och katastrofer. Brist på mat och motsättningar mellan folk anges oftast som bakomliggande orsaker. Det faktum som aldrig framkommer i TV är alkoholkonsumtionens inverkar på utvecklingen i u-länderna, alltså enkelt uttryckt: det ökade alkoholdrickandet hindrar utvecklingen, dels för att det för med sig problem och dels för att de problemen kräver resurser, både mänskliga och ekonomiska som skulle behövas till andra problem.

Bördan för alkoholproblemen faller tyngst på fattiga länder som inte har råd att förebygga dem, som har bristfällig lagstiftning och som inte heller klarar att ta hand om de alkoholskadade.

Öl har blivit den mest konsumerade drycken i världen, världens tio största ölföretag säljer var tredje öl världen över. De stora företagen skriver kontrakt med lokala bryggerier som sedan producerar och marknadsför ett eller flera av de stora företagens märken, den här typen av affärsuppgörelser leder till mindre konkurrens och därmed till större vinster för de stora företagen.

Idag är alkoholen en bidragande orsak till undernäring, överdödligheten, olyckor, våld och kriminalitet. Då kan man fråga sig vilken roll spelar egentligen alkohol och droger för våldsbrotten? Ungefär 53 000 brott mot liv och hälsa polisanmäls varje år, i tre fall av fyra är brottsförövaren drogpåverkad. Det finns en tydlig koppling mellan alkohol och droger och våld. Såklart blir inte alla som dricker aggressiva och våldsamma trots det är våldet i samhället till mycket stor del kopplat till droger.

Som alla andra industrier har narkotikaindustrin sina egna företagare och organisatör. När regeringen i Thailand bestämde sig för att skärpa narkotikalagarna med långa fängelsestraff, blev många rädda för att åka fast. De som stod för knarkproduktionen blev tungna att hitta nya sätt att smuggla som inte var så trevliga. Det sägs att de kidnappade föräldralösa barn som de sedan dödade, fyllde med knark och skickade över gränsen med en s.k "gråtande mamma". Men om det är sant eller inte kan man ju fråga sig.

Allmänt kan sägas att narkotikan på grund av de inkomster den skapat gjort många människor, särskilt i producentländerna beroende av den för sitt levebröd.

"Conventional wisdom would have one delieve that is insane to resist this, the mightiest of empires. Nut what history really shows is that todays empires is tomorrows ashes, that nothing lasts forever. And that to not resist is to acquiesce in your own oppression. The greatest form of sanity that anyone can exercise is to resist that force that is trying to repress, oppress, and fight down the human spirit" - Mumia Abu Jamal.


Om författaren

Författare:
Ingela Olsén

Om artikeln

Publicerad: 06 apr 2001 13:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: