sourze.se

Visor är kul

Det är inte bara Winnerbäck som kan skiva bra vispop låtar, i början av 1990-talet fanns det ett strålande band som kallade sig för Trio Lligo.

Många känner inte igen namnet Trio Lligo. Säger man visor säger de flesta Perssons pack eller ibland Lars Winnerbäck men väldigt sällan nämns trion bestående av tre umepojkar och det tycker jag är synd.

Vill man kolla upp den här trion så är skivan "Bulldozerballader lika lätt som ingenting i amerikat" Nons ett hett tips. Den är inte så lätt att få tag i nu för tiden, men jag tycker absolut att ni ska försöka. Där finns material från deras tre första LP-skivor.

En del kanske tycker att det är lite tröttsamt till slut att lyssna på den eftersom det trots allt är tre skivor på en skiva och format: kontrabas, gitarr och trummor men melodierna och texterna är vansinnigt bra.

Bandet har kallats "ett av landets mer udda grupper" men så konstigt är det inte, hjärnan bakom det hela var Tor Lundmark, ingenting var för smått för att rymmas i hans sköna texter. Trion fanns och syntes mest i början av 1990-talet, texterna är på svenska och är skarpsynta och roliga.

-91 släpptes en liveskiva "Lika lätt som ingenting" , sedan följde tre år utan skivsläpp men de gjorde bla musik till stumfilmer med gruppen Projektor 7. 1995 kom äntligen en ny skiva, inspelad i Tambourine studion. Året därpå kom "Bulldozerballader lika lätt som ingenting i Amerika".

Tack för det säger jag, att NONS äntligen såg till att de fanns tillgängliga för oss som inte har någon vinylspelare hemma.

När jag lyssnar så undrar jag varför inte en fantastisk låtskrivare som Tor Lundmark har blivit avbildad som staty i varenda stad i Sverige. Låtarna förtjänar verkligen att spridas i stora mängder till alla som tycker att musik är ett måste i deras liv.

Trio Lligo har aldrig varit påträngande folkliga, nej det här norrländska tremannabandet berättar sina vackra, vemodiga, märkliga historier på enkla aukustiska instrument. "Stina Ekblad", "Vi är knäppa allihopa", "Jag kommer inte härifrån" räcker för att motivera ett inköp.

Så ta och leta reda på dina gamla skivor, eller rota igenom alla skivbutiker du hittar tills du hittar just en trio lligo skiva. Enjoy. Erik Dahlberg trummar numera i det lite mer bekanta Wannadies.

"den bästa rocken görs i underjorden, vi repar en trappa upp".


Om författaren

Författare:
Ingela Olsén

Om artikeln

Publicerad: 05 apr 2001 16:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: