sourze.se

Fight the system

I GMOs tidevarv blir bristerna i vårt ekonomiska system övertydliga. Det krävs en verklighetsanpassning av problem som kortsiktighet, kortslutning och ideologisk konflikt. För systemet håller inte!

Dagens marknadsekonomi styrs av ett enda ord - TILLVÄXT! Problemet är att denna tillväxt alltid betraktas utifrån ett pengaperspektiv. Det är olyckligt, för när företag enbart värderas efter faktisk eller spekulerad kvartalsvinst så finns det inte utrymme för socialt ansvar, långsiktigt tänkande eller funderingar kring en så avlägsen framtid som våra barns. Därför måste sådana aspekter byggas in i värderingsskalan som används när man bedömer företag.

Detsamma gäller i vårt sätt att se på våra behov och på varandra. Människor är av naturen ganska egoistiska varelser - så denna egenskap behöver ingen ytterligare uppmuntran via samhällsekonomin. Det räcker med uppmaningen "konsumera mera" varthän man än tittar.

"Bolag som bryter mot mänskliga rättigheter, utnyttjar barn eller på andra sätt struntar i sitt sociala ansvar skall plockas bort från de etiska portföljerna" SvDs nättidning 28/3 angående Bancos fonder. Det är en mycket bra början! Negativ miljöpåverkan och marknadsföring av otestade produkter bör läggas till kriterierna.

Som krut borde Banco dessutom göra en "svart lista" där de motiverar varför vissa namngivna företag ratats. Kanske transglobalföretagssnubbar då kommer att sky listan tillräckligt aktivt för att i processen även upptäcka det lönsamma i god affärsetik?

Monsanto är ett Pharmacia-ägt kemiföretag som kontrakterar Argentinska bönders mark för odling av patenterade, sterila sojabönor som genmanipulerats med Monsantos storsäljande insektsgift Roundup. Detta så att bönorna bara skall behandlas med just Roundup. Att sydamerikanska bönder tvingas in i en monopolistisk beroendeställnig av miljöfarliga bekämpningsmedel och sterila grödor bidrar inte till minskad giftanvändning.

Lägg till detta att Argentinas sojaodlingar genererade en fjärdedel av landets exportintäkter 1999 - och att över häften gick till EU-länder 64. Men nu är 80 av denna återareal 6 milj hektar planterade med Monsantos genmanipulerade sojabönor GMOs. Argentina kan inte exportera några av dessa sojaprodukter till EU där de är förbjudna. Även andra länder vägrar köpa dem. Kvar står Argentina med trötta bönder och en havererad exportmarknad.

Monsantos försäljning inom genområdet ökade däremot 16 procent under 1999 och 8 procent förra året. Genprojektet inkluderade 34.8 milj hektar 1999, vilket kan jämföras med att det i hela USA finns 21 miljoner hektar vanlig veteodling.

USA har hotat EU med handelshinder om de inte ändrar attityd till GMOs. Motkrav på att först dokumentera eventuella miljö- och hälsorisker fnyser man åt och refererar till FDA. I USA återkallades över 300 livsmedelsprodukter av FDA förra året på grund av att de innehöll förbjudna GMO-halter. Vissa GMOs var inte ens godkända som mänsklig föda. Trots det har FDA alldeles nyligen beslutat att inga särskilda tester krävs för att sälja genmanipulerad mat. Det räcker med att företaget säger att de gjort sådana tester. Que? Har Banco Pharmacia-aktier i sina portföljer?

Eventuell flathet från EU i GMO-ärendet riskerar att belönas på samma sätt som vi idag får tillbaka vad vi förtjänar för våra djurhållningsmetoder. Hela historien om galna kor och kreaturssmittor är fruktansvärt tragisk - inte minst för vad den säger om oss människor. Nu får vi se hur det går för oss. Efter tjugotals år med antibiotika som tillsatts i djurfodret bör vi vara ganska rädda för multiresistenta "mördarbakterier".

Dock bör man, vilket EU gör, starkt ifrågasätta lämpligheten av att mitt i denna jordbrukskollaps tillföra ytterligare osäkerhetsfaktorer som giftmanipulerade, otestade bönor. Någon måtta får det vara. Skriv till Marit Paulsen, EU, och stöd henne i detta.

I Sverige kan vi i alla fall välja om vi vill ha GMOs i maten. Eller? Vi har ju en lag som kräver att livsmedelsprodukter med mer än 1 procent genmanipulerat innehåll skall märkas med denna information. Hur denna lag efterlevs har nu för första gången undersökts. Livsmedelsverket konstaterade då att 10 av 65 sojaprodukter innehåller otillåtna mängder genmanipulerad substans. De kom till och med fram till vilken sort det var....

Just det - Monsanto Roundup Ready sojabönor! Förvånande? "Icke förvånande" säger Kåre Wahlberg övergripande ansvarig för Livsmedelsverkets tillsyn i artikeln. "Det har gjorts liknande undersökningar i Danmark och Norge och våra resultat ligger i linje med dessa".

Bakgrunden sägs vara att det sker en korsbefruktning mellan manipulerade och icke-manipulerade växter ute i fälten. Denna är tydligen inte kontrollerbar. Eller är det en ursäkt för att sälja olagliga råvaror? För det sägs ju också att bönorna är sterila! Det är något som inte stämmer. Och det är Monsantos förbannade skyldighet att kontrollera och testa sina produkter.

Hela scenariot som omger de patenterade sojabönorna speglar en nästan parodisk bild av kapitalismens baksida - kortsiktighet, egoism och feltänkande. Monsanto är bara ett exempel. Ett annat är Procter & Gamble som bland annat säljer Svanmärkt Ariel i Sverige. I andra länder insisterade dock företaget på att inkludera ett miljögiftigt ämne LAS. Men konsumenterna agerade och media skrev. Företaget tvingades backa och tog till slut bort LAS från Ariel även på andra marknader.

Marknadsekonomin var nog konstruktiv när den en gång utvecklades - då utgjorde produktion av varor och tjänster 95 procent av handeln. Nu är det istället finansvalperiet som står för 95 procent. De härbärgar en bubbla som varken producerar eller behövs. Lägg till det en godtycklig aktievärdering baserad på förväntad kortsiktig vinst och du har en kaotisk marknad som flyttar miljarder mellan länder varje dag. Sinnessjukt! Förnuftet kräver en ny ekonomisk struktur!

Och vad sägs om giganterna som var och en anställer upp emot 25 000 människor och har 100 miljarder kronor i årlig omsättning? Borde vi möjligen ha ett tak vid vilket företag tvingas dela upp sig? Nu fortsätter de istället att köpa upp varandra - fortfarande enbart drivna av kortsiktig vinst. Jag blir trött när jag tänker på det. Mest pengar köper mest lobbying köper mest media köper mest påverkan köper mest makt köper mest köper mest köper mest köper mest köper mest... För tillväxten. I evigheten. Amen.

En sund ekonomi som prioriterar miljö och barn skulle generera högre tillväxt än vad egotrippad kortsiktighet och finansflams gör idag! Detta eftersom vi skulle slippa de kostsamma bakslagen som nu bland annat exemplifieras av Europas jordbrukskris,

Om etik och miljöhänsyn vore balansposter i resultaträkningen så skulle deras påverkan på aktiekursen göra att företagen inte kunde fortsätta sitt eviga, blinda, kortsiktiga, idiotiska, oetiska jamande efter tillväxt utan ansvar! Att "det goda" i människan skulle minska behovet av etiska företagskrav är bevisligen en felaktig hypotes.

Ibland kan människor i grupp påverka varandra så att alla till slut gemensamt agerar efter en "tro" som var och en innerst inne vet är fel. Det bäddar för en mental, inre, ideologisk konflikt. En sådan konflikt står emellan den man innerst inne är och den man tvingas vara för att så smidigt som möjligt fungera i samhällsgruppen. Konflikten upplevs lätt som opåverkbar och genererar då apati, egoism och minskad livsglädje. Jag tror vi har fått en släng av den där sjukan i hela västvärlden. Och att de flesta av oss funnit att den inte botas av ökad konsumtion.

Denna ideologiska förträngning är sannolikt orsaken till att vi har svårt att ens korta stunder engagera oss i makroperspektivet, det vill säga den stora bilden av skeenden som inte berör oss personligen. Vi orkar inte tänka på det - vi har nog med att hålla ihop vår egen värld.

Vi glömmer att det som beslutas på makroplan även tenderar att beröra vår vardag så småningom. Liksom att det som beslutas i en demokrati i slutändan är upp till oss själva. Vad vi i majoritet kräver är viktigare för ekonomisk tillväxt än alla räntesänkningar i världen.

Våra konsumentval styr dessutom produktionen. Om alla köpte Kravmärkt mat så skulle alternativen försvinna, storskaligt jordbruk minska, miljön förbättras och priset på dessa nu dyra varor gå ned.

KRÄVER VI DÄREMOT INGENTING ÖVERLÅTER VI VALET AV PRODUKTIONSMETOD OCH SORTIMENT PÅ FÖRETAGEN - SOM I SIN TUR ENBART BEDÖMS EFTER HUR MYCKET PENGAR DE TJÄNAR. DÅ UPPSTÅR ETT TRAGISKT SYSTEMFEL!

En förändring handlar i grund och botten om val, vilja, etik och ansvar på individnivå. Om många bäckar små... Om att vara en informerad konsument... Om att vara en informerad väljare... Om att ställa krav på minst lika god förvaltning av barnens miljöarv som på Monsantos kapital!

Och om att vägra delta i en ideologisk kompromiss eller acceptera floskler som att finansiell tillväxt nödvändigtvis måste baseras på hyperkonsumtion som hela tiden måste öka om folk ska få behålla jobben?

Det är inspirerande att se hur alla väckarklockor som nu ringer har fått massor av människor att friskna till från den förlamande konflikten och istället ökar sitt engagemanget för världen vi lever i. Ta till exempel de breda sympatierna för Attac. Sannolikt stämmer deras människovänligare ideologi bättre överens med den som många länge gömt inombords. Därför tas de emot med öppna armar.

I respons till Attac-fenomenet ses nu tidningsartiklar var och varannan dag där politiker säger att de minsann också sympatiserar med Attac. Till och med dagstidningarnas ledarskribenter har tonat ner sin ej sällan perspektivlösa kritik av rörelsen.

Verkligheten blir klart intressantare ju mer man förstår av den politiska vardagsdramatiken. Det är som en såpa utan slut. Scenen är global och man vet aldrig riktigt hur det skall gå. Att man dessutom själv kan medverka i valfria episoder gör nyheterna mer fängslande än intelligensbefriade fjantprogram som dessutom frekvent avbryts av Ariel-reklam för bästa tänkbara tvättresultat...

Kräver vi en ideologiskt kompatibel ekonomi som prioriterar etiskt, långsiktigt och miljövänligt företagsagerande lika mycket som av senaste kvartalsvinsten - då kommer vi förr eller senare att få det!


Om författaren

Författare:
Christina Darle

Om artikeln

Publicerad: 01 apr 2001 12:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: