sourze.se

Varför ska man bry sig?

Det är viktigt att bry sig. Det är i alla fall vad jag tycker. Eller är det sköt dig själv och skit i andra som gäller just nu?

"Varför måste du bry dig så hemskt mycket om hur andra är", fick jag som kommentar på en oseriös ironisk liten text för någon dag sedan. Dessvärre fattade ingen vad som var meningen med den texten. Jag menar alltså att det är för få människor som står för sina åsikter, att det finns alldeles för lite civilkurage hos många och att om fler vågade tänka och tycka lite mer själva skulle det kanske se bättre ut i världen. Men det är bara vad jag tror.

Att säga att man inte ska bry sig om hur andra är, är ganska löjligt. De flesta personer bryr sig absolut vad andra gör och tycker, och det är självklart att de gör det! Alla ska bry sig om vad andra gör och tycker, hur kan det annars gå? Idag är ju alla så lätt påverkade!

Visst har alla rätt att tycka och leva på de sätt de anser vara bäst för dem men ändå har alla en rätt att säga sin åsikt - men inte behandla andra hur som helst, eller utnyttja andra, eller förtrycka andra. Vad är det för fel på att bry sig om saker helt plötsligt? Jo, idag ska allt vara så himla individuellt och alla ska sköta sig själva och skita i andra. Det finns ju många negativa saker som ploppar upp med en sådan grej, visst att man inte ska bry sig om vad någon har för skor eller lyssnar på för popband, jag pratar inte om sådana småsaker för helvete och det verkar inte gå att driva med, ironi funkar ofta inte i en text.

Jag pratar om viktiga saker som att massor med människor far illa av alkohol/droger, att kvinnor fortfarande ses som kroppar och objekt, att fler och fler skiter i politik, att så många unga människor har fascistiska åsikter, att alla människor inte är lika mycket värda i deras ögon, att alla säger att de skiter i allting, jag tycker att det är viktigt att fler vågar bry sig om till exempel sådana saker.

Människor behöver mer solidaritet, mindre egoism! Och vad måste man göra för att uppnå det? Jo, att bry sig om andra. På alla möjliga sätt. Det handlar inte om att gnälla över småsaker, det handlar inte om att klaga på andra angående hur de ser ut, vad de lyssnar på eller vad de har på sig, det är det som jag menar är så löjligt. Att folk verkar kunna lägga ner så mycket energi på hur andra ser ut etc istället för att bry sig om viktigare saker, alla tittar på dokusåpor och läser skvallertidningar som alltihopa bara är skit istället för att göra någonting som gör en skillnad.

Varför inte gå med i Amnesty, varför inte lära dig mer om feminism, varför inte gå med i någon lokal attackgrupp, varför inte engagera dig i något som du tycker i viktigt, viktigare än vem som vinner Baren...

Men visst, jag erkänner att jag är trött på personer som verkligen skiter i allting, det gör mig arg. Jag har rätt att bli arg, och jag förstår inte varför det skulle vara så konstigt? Varför bryr jag mig om vad andra gör? Ja, kanske därför att det är viktigt att bry sig. Vad sitter gubbarna i Bryssel och bestämmer? Hur jordgubbarna och gurkorna ska se ut? Nej, jag tycker inte att det räcker att bry sig vart fjärde år, demokrati handlar om så mycket mer än att gå och rösta! Bryr jag mig om att en massa smyg mansgrisar läser Slitz och läser artiklar med nakna tjejer som talar om att de tycker att feminister är fula och att de själva gillar att laga mat till sin man och att det är viktigt att vara kvinnlig, ja det gör jag verkligen.

Jag bryr mig om att Café viker ut tjejer under 18 år insmorda i guldgegga, jag bryr mig om att massor med apor plågas med hjälp av EU pengar och att alla djur upplever smärta, ångest och dödsångest är inget nytt, jag bryr mig om att massor med människor har fördomar som de vägrar att jobba emot - alla människor har fördomar när alla lever mer och mer uppdelat i samhället och alla behöver döda sina fördomar nästan varje dag. Och vad är just detta? Jo, att jag bryr mig om vad andra gör. Och jag tycker att ni också borde bry er lite mer.


Om författaren

Författare:
Ingela Olsén

Om artikeln

Publicerad: 30 mar 2001 09:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: