sourze.se
Artikelbild

Sexism is alive

Ibland är det lätt att glömma. Fast snart påminns man igen.

Det är fredag och jag är sjuk och slötittar på tv. Slötittande innebär just idag Ricki Lake, vilket i sin tur ofta innebär en väl invand mall av lika doser freakshow som misär, white trash och ett allmänt skadat USA.

Just den här gången är programmet dock något annorlunda. Istället för de vanliga lögndetektortesterna är ämnet nu the Puertorican Day Festival i Central Park, New York, där ett flertal kvinnor blev sexuellt trakasserade på öppen gata, mitt framför ögonen på New York-polisen, vilken i sin tur valde att inte ingripa. Man får se videobilder från händelsen. Man får se hur kvinnor blir omringade, hur deras kläder slits av, hur killar häller öl över dem och hur poliser i blå skjortor tittar åt ett annat håll.

Det här är faktiskt ett bra Ricki Lake-avsnitt och det första jag sett som känns på riktigt. Det är svårt att sitta i soffan och inte vara nära att skrika då en kille och en tjej på allvar menar att dessa kvinnor "Were asking for it, they had it coming" eftersom de var "lättklädda".

Det är svårt att inte känna något då en kvinna berättar om hur ett trettiotal killar omringat henne, slagit ner hennes manlige kompis och tryckt ner henne mot marken. Hur hon tagit sig loss, försökt tillkalla polis och hur denne bara ryckt på axlarna. Det är svårt att inte känna något då en kvinna berättar om hur hon hellre skulle vara död än levande och våldtagen. Hon säger "You should ALWAYS fight back" även om det kan rädda livet på dig att inte kämpa emot.

Efter ett tag får killen, Shawn, gå av scenen. Så obehaglig var han. Innan han ombads lämna scenen berättade han om hur han brukade ta kontakt med tjejer genom att tafsa, att det är en killes rätt - i synnerhet om tjejen har lite kläder på sig. Den kvinnliga gästen som också var på förövarnas sida sitter dock kvar, upprepandes sitt enda argument, "Its my opinion!"

Då Ricki Lake är slut är det dags för reklampaus. En ny samlingsskiva har släppts, "Magic Woman" heter den och samlar världens ledande KVINNLIGA artister och man vill kräkas igen. Myten som säger att kvinnan är "vårdande, öm, mystisk, helande" och dessutom AVVIKANDE från normen lever kvar.

Ibland är det lätt att glömma. Fast snart påminns man igen: Sexism is alive, som Susan Faludi sa i Backlash för tio år sedan. Känns det bra, eller?


Om författaren

Författare:
Jon Lax

Om artikeln

Publicerad: 20 mar 2001 14:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: