sourze.se

Varför är kvinnor så deprimerade?

Dubbelt så många kvinnor än män får diagnosen depression. Det vanligaste läkemedlet för kvinnor är idag det lugnande medlet Cipramil. Hur kommer det sig att kvinnor mår så dåligt?

- Depression har kommit att förknippas med kvinnlighet fastän 2/3 av alla självmord begås av män. Att vara deprimerad är att vara maktlös och tappa kontrollen över sitt liv och sin situation. Något som inte är förenligt med den typiska bilden av manlighet.

Det sade Anne Hammarström, professor i Folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå Universitet, som tillsammans med sociologen Carita Bengs ligger i startgroparna inför ett nytt forskningsprojektet som skall undersöka så kallade "könade konstruktioner" av depression. De föreläste om detta i samband med en konferens som hade temat "Genusperspektiv i forskning och undervisning" som för ett par dagar sedan hölls vid Umeå Universitet.

Projektet skall undersöka hur depression behandlas inom medicin och media, vilka förklaringmodeller som används och vad detta kan innebära för patientens förståelse av sin sjukdom.

- Att kvinnor oftare diagnostiseras som depressiva kan ha att göra med könsroller. Kvinnor tillåts och förväntas känna oro, ängsla och ångest medan män kanaliserar sin känsor i ilska, våld eller genom att inte säga någonting, fortsatte Hammarström.

Hammarström kunde inte ge några konkreta resultat utan talade om generella aspekter kring hur man har sett på depression inom medicin och media. Medicinen har länge försökt ge en biologisk förklaringsmodell till varför kvinnor oftare drabbas av depressioner. På 1800-talet trodde man att livmodern var orsak till att kvinnor var psykiskt instabila. Det grekiska ordet för livmoder: hystera har gett namn åt hysteri, som ansågs vara ett typiskt kvinnligt psykotiskt tillstånd. Man försökte till och med bota psykiskt störda kvinnor med orgasmer för att deras spänningar skulle försvinna.

Vår tids svar på problemen är medicinering. Antidepressiva medel konsumeras i dag i massor. Det vanligaste läkemedlet som skrivs ut till kvinnor är det lugnande medlet Cipramil. Någon forskning på män har knappt gjorts enligt Anne Hammarström. Vad beträffar medias hantering av ämnet så kan man - genom en snabb titt i medicintidningar och läkemedelsannonser - konstatera att budskapet är av den stereotypa och enkelspåriga sorten. Kvinnor och deras psyken får mest utrymme.

- Kvinnorna är deprimerade och passiva hemmafruar medan männen är aktiva och stressade karriärister, sade Anne Hammarström.

Inom medicinen har man tidigare, enligt Hammarström,
aldrig brytt sig om patientens ofta kvinnas egen syn på sin sjukdom och vilka betydelser och konsekvenser detta har för den sjuke. Detta hoppas hon emellertid få klarhet i när projektet är avslutat. Det väntas sätta igång så fort man fått ansökan om forskningsmedel beviljad.


Om författaren

Författare:
Magnus Jonsson

Om artikeln

Publicerad: 18 mar 2001 17:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: