sourze.se

Kommunerna är rädda för konkurrens

Varför ska staten ge kommunerna större konkurrensmöjligheter än vad den privata marknaden har?

Bjuv 010313

Debatt / insändare

Ska man bestraffas för att man gör ett bra jobb?

Utbildningsdepartementet vill genom en promemoria att våra friskolorna "inte ska kunna konkurrera ut" de kommunala skolorna.

Man kan se både positiva och negativa trender genom friskolornas framfart.

Man kan dock inte sticka under stolen med att friskolorna inte haft en sådan framgång som de har, om de kommunala skolorna sköt sina åtaganden. Så länge som kommunerna ständigt gör nya besparingar på utbildningen för våra ungdomar, kan inte heller en hög standard bibehållas. Om våra kommunala skolor fick resurser att utföra de arbete som de är till för, så skulle större delen av våra friskolor inte finnas i dag.

I promemorian föreslås även att lagen ändras så att alla friskolor ska vara skyldiga att ha behöriga lärare, kommer detta att ske måste ju kommunerna "sparka" de obehöriga lärare som arbetar inom den kommunala skolan idag.

Är det inte dags att marionettdockorna i högborgens Stockholm börjar se dagens verklighet, och låter friskolorna konkurrera på samma villkor som de kommunala skolorna. Då måste kommunerna ge resurser åt de kommunala skolorna så att vi kan få en skola värd att kallas "världens bästa skola" som vi så länge strävat efter.

jag är sekreterare för Framstegspartiet i Bjuv


Om författaren

Författare:
Tomas Olsson

Om artikeln

Publicerad: 16 mar 2001 17:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: