sourze.se
Artikelbild

Nyheter från Mixpartiets första ledning

Detta är ett bidrag i skrivtävlingen "Om jag var statsminister för en dag". Tävlingen håller på till 15 mars 2001. Vinnarbidraget publiceras på Tredje sidan i Expressen och får ett arvode på 4 000 kronor.

Trots alla hot från oppositionen "Nix till fred" har 85 procent röstat på Mixpartiet, lett av mig, författare till "folkets lilla grå"! Mottag därför mitt system med ministerstyre, som borde gälla mer än en dag:

Biträdande statsminister till mig blir Gudrun Schyman som studerar filosofi, etik, och engelska halva arbetstiden.
Utrikesministrar Göran Persson, utan hämmande partibegränsningar och Gun Hellsvik agerar pacifistiskt neutralt.

Försvarsministrar är Peter Englund och Jan Guillou - båda strateger med insikt i internationell underrättelseverksamhet.

Finansministrar: Inga-Britt Ahlenius och Anne-Marie Pålsson ansvarar för budgetanslagen.

Ekonomiministrar: Roger Akelius och Erik Åsbrink fördelar nytt startkapital till behövande och ansvarar för att företagsvinster används till löner, investeringar och skatt: varje, numera bokföringsskyldig, hushållsenhet deklarerar som företag, bland annat med avdrag för anlitad arbetskraft i hushållet. "Slöhetsbeskattning" drabbar dem som vägrar åta sig uppdrag.

EU-ministrar: Göran Greider och Margot Wallström bevakar svenska behov.

Produktionsministrar: Percy Barnevik och Marianne Nievert förenar innovatörsaspekter med administrativt produktionsansvar och belönar hemvändande företag med skattereduktion.

Miljöministrar: Jan Danielson och Marit Paulsen övervakar ekologiskt jordbruk och naturvård.

Justitieministrar: Lasse Strömstedt och Peter Wilensky reviderar lagar och straffsatser.

Konsumentministrar: Bim Enström och Sverker Olofsson värnar om konsumenternas rätt visavi producenternas skyldigheter.

Globala samordningsministrar: Gunnar Adler-Karlsson och Carl Bildt ansvarar för fred och vetenskaplig utvärdering som tangerar svenska intressen.

Kommunministrar: Robert Aschberg och Birger Schlaug granskar kommuner.

Utbildningsministrar: Christina Claesson och Bo Holmström tillser att kreativitet och respekt styr inlärning - varje elev får egen mentor, egen dator, egen betygsjournal och ges daglig stimulans, både fysiskt och psykiskt

Hälsovårdministrar: Unni Drougge och Ulf Brånell rensar i vården. Dygnet runt kommer holistisk vård att förmedlas av skickliga diagnostiker.

Socialministrar: Alf Svensson och Anna Wahlgren ändrar socialvården till nätverk av personliga assistenter till varje hushåll efter behov. Licens till eget boende ges unga som examinerats i familjekunskap.

Migrationsministrar: Thomas Bodström med Syster Marianne beslutar om människovärdig behandling, och tillser att immigranter ges intensivutbildning, uppföljd av arbetsplacering för rättvis självförsörjning.

Kulturministrar: Claes Malmberg och Lars Norén ansvarar för kulturfrihet.

Ministrar utan portfölj: Lennart Ekdal, Göran Hermerén och Klas Östergren samt Maria-Pia Boëthius, Alexandra Pascalidou och Birgitta Trotzig anlitas.

Efter en billig lunch avtackas avgående riksdagsmän med en avskedsgåva: en obligatorisk ettårspraktik som undersköterskeelev och lokalvårdare mot erhållande av minimilön.

Gratulationer strömmar in. Persson och Schyman är saliga - tänk att expertsamverkan tycks förändra världen!

Befolkningen är nöjd. Vi jobbar i ett med matpauser på rummen. Massmedia rapporterar att 99 procent vill behålla oss! ATTAC och LO med flera vill styras av Mixpartiet. Vårt lönesystem har lett till att många anmäler sig till kurser för att öka sina löner.

Vapenindustrin börjar avvecklas. Saddam hälsar att han vill följa "folkets lilla grå". Vår politik tycks påverka alla. Ideligen kommer nyheter om uppslutning kring oss. Mixpartiets beslut om fri vård och medicin har lett forskare till att avslöja botemedel för HIV. Vilken efterfrågan på svenska aktier! Miljonärer har redan donerat miljarder för att de tror på oss.

Alla religiösa ledare välsignar oss. Fidel Castro, påven och Kinas president vill anamma vår politik. Bush anslöt sig idag efter USA:s ekonomi havererat. Göran myser: "Nu har vi bevisat att samarbete vinner!" Som Mixpartiets ledare är jag generös: "Göran, det är din förtjänst."

Alla länder ber att vi ska fortsätta rädda jorden från krig och misär. Nu kan jag aldrig återvända till gräsrotsnivån! Hur skulle jag, Göran och andra ministrar kunna överge folkviljan? Vi har ju lovat, att med "folkets lilla grå" en sann drömdemokrati ska bestå.

Framtidsversion av dagboksanteckningar från år 2002 av kvarvarande statsministern - medföljer som bilaga till "folkets lilla grå" år 2034 Mixpartiets trettioårsjubileum vid makten.


Om författaren

Författare:
Els-Marie Ericsson

Om artikeln

Publicerad: 14 mar 2001 11:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: