sourze.se

Sverige borde protestera!

Varför kritiserar inte Sverige USA:s Irakpolitik?

USA har bombat nästan dagligen över Irak ända sedan Gulfkriget. Bush säger att de försvarar sina flygspaningar över Irak. Men med vilken rätt flyger de över Irak och förbjuder Irak att flyga över sitt eget område?

Flygförbudszonerna är inget FN-beslut. Det är möjligt att Irak fortfarande har kemiska vapen i sina lager, men vem kontrollerar vad andra länder har i sina lager, till exempel USA eller Kina eller Sovjet eller Israel?

USA är nu den enda stormakten och är inte hotad av någon. De är militärt överlägsna och kan när de vill slå till i namn av mänskliga rättigheter eller för att försvara sina intressen.

I Dokument utifrån i TV den 22 februari fick vi se en fransk dokumentär som visade att USA använt utbränt uran både i Gulfkriget för 10 år sedan och nu senast i Kosovo. Det var ett skakande reportage som visade hur amerikanska soldater dog i cancer och hur irakiska småbarn led av cancer eller var missbildade på olika sätt. Detta har bland vetenskapsmän varit känt i flera år men tystats ner från militärt håll och även i massmedia.

Utbränt uran finns i mängder och blir billiga vapen med en mycket stor sprängkraft. Men det värsta är de långsiktiga effekterna. Det är radioaktiva ämnen och resterna av sönderskjutna tanks ger en strålning som påverkar människor som kommer i närheten i generationer framåt. Dessa vapen produceras i massor och säljs på vapenmarknader.

Det talas ju mycket nu om brott mot mänskligheten och om massförstörelsevapen. Vapen som påverkar arvsmassan och ger genetiska skador måste väl räknas som brott mot mänskligheten?

Just för att USA är så stort och mäktigt är det viktigt att de beter sig ansvarsfullt istället för att missbruka sin makt. USA är en demokrati och där finns massor med kunskap, fina människor och goda idéer. Just därför är det viktigt att även vänskapliga länder säger ifrån när USA överskrider sina befogenheter på det utrikespolitiska planet.

Då stöder vi de goda krafterna i USA.

Alltså, utrikesminister Anna Lindh: Våga säga ifrån!


Om författaren

Författare:
Åsne Liedén

Om artikeln

Publicerad: 08 mar 2001 10:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: