sourze.se
Artikelbild

Bimbon

I begynnelsen var kvinnan inte förtryckt utan hade tvärtom ofta makten och kontrollen.

I det forna Assyrien var det kvinnorna som utnyttjade männen för sexuell tillfredställelse och männen som fick skämmas efter att ha blivit utnyttjade till max.

Den högsta bland alla gudar, solens gudinna Ishtar, var en kvinna. För ett tag sen började jag tänka på varför vi inte har ett jämställt samhälle längre? Vad beror det på? Det jag kom fram till är skrämmande. Det beror delvis på kvinnor själva inte fullt ut, för männen har också ett finger med i spelet utmålar sig som offer, både gentemot det motsatta könet och för samhället. I första hand tänker jag på alla "bimbos".

Vad är då en bimbo? Min definition av en bimbo är en vanlig tjej som oftast är snyggare än medeltjejen. En typ som sett till att åka snålskjuts på sitt utseende, något som sitter djupt rotat eftersom kvinnor i nästan alla tider kunnat ta makt över saker och ting med hjälp av sitt utseenden. Bimbon är alltså van att dra till sig blickar och uppmärksamhet och när hon inte får den tillräckliga dosen uppmärksamhet måste hon improvisera och ta till sig alla tänkbara skepnader och personligheter. Därför kan man nästan aldrig beskriva hennes personlighet.

Bimbos är fyllda med dubbelmoral. De kan snacka skit om någon ena sekunden och i nästa gå förbi denna på stan med ett riktigt fake-smile som sträcker sig från öra till öra och hälsa glatt. Oftast tillkommer ett "hur är det?" eller "hur mår du, gumman?" Och så fort "gumman" vänder ryggen till och är utom hörhåll börjas det igen. Varför detta skådespeleri? Jag tror, och det är min enda förklaring, att de själva vill framstå som bättre genom att snacka skit om andra.

En tvättäkta bimbo kan också så fort en kille kommer in i diskussionen ändra uppfattning om till exempel våldtäkter i fall han tycker att tjejer får skylla sig själva och säga "jaaa, eller hur? Det tycker jag också!" med världens mest tillgjorda röst. Detta fastän vi suttit och diskuterat i en halvtimme om hur fel det är att anklaga tjejerna som blivit våldtagna.

Killars buskap till tjejer nuförtiden verkar vara "håll käften och var söt!" och så länge man följer deras normer och värderingar så är allting frid och fröjd. Men vi ska inte följa de utsatta riktlinjerna om att tjejer ska vara tysta och söta medan killar får vara verbala och vilda. Det är hög tid för "Bimbobakslaget". Vi måste bekämpa alla tänkbara former och skepnader av bimbon. För så länge det här spökar sätter vi krokben för oss själva. Och det gör att vi inte kan gå vidare i kampen mot ett mer jämställt och jämlikt samhälle.


Om författaren

Författare:
Kinora Oyal

Om artikeln

Publicerad: 08 mar 2001 09:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: