sourze.se
Artikelbild

Vad skulle du göra som miljonär?

Många människor sitter på oändliga högar av pengar i dagens läge. Men vad gör dom egentligen för dom? Och vad gör dom med dom?

Det är en fråga som man har hört från alla möjliga håll ända sedan man var liten. Det var så sent som i förra veckan som jag satt och funderade på det själv. Frågan kom ifrån min sambo. Han hade hört att Paul McCartney var god för ett antal miljarder kronor. Detta är i och för sig inte så konstigt efter allt vad han har gjort. Men jag och sambon började osökt drömma om vad man själv skulle göra om man hade dessa summor på sitt konto.

Jag skulle lösa alla mina skulder, sedan skulle jag lösa min familjs alla lån. Sedan skulle jag bygga flera stora hus för alla hemlösa som snart får fira julen på gatan.

Tror ni att man verkligen skulle göra det man säger att man skulle göra OM man verkligen skulle få dessa pengar? Det sändes en dokumentär på teve om detta för ett tag sedan. Vad gör egentligen miljonvinnare med sina pengar? En kille hade vunnit mellan 3-5 miljoner kronor. I dagsläget var alla pengar slut... han hade inte ens betalat av lånet han hade på huset... det var på ett par hundratusen kronor.

När jag efter detta drömmande kom till jobbet kunde jag inte låta bli att kolla upp "världens rikaste män". Helt oväntat var det ju inte då jag såg Bill Gates namn. Hans 741 miljoner aktier i Microsoft är i dag värda så mycket som 49,4 miljarder DOLLAR. Larry Ellison som är chef för Oracle, har 690 miljoner aktier i sitt bolag, värde 50 miljarder DOLLAR. Det är ju helt sjukt! Vad skall dessa män ha alla pengar till?

En annan "rik djävel" är sultanen av Brunei. Han äger hela sitt land och sedan 300 miljarder kronor utöver det. Han tjänar 7000 i sekunden!, bor i sin enkla lilla villa på 1825 rum, äger 56 stycken Rolls Royce. Sin 50-års dag firade han med en privat Michael Jackson konsert. Kostade si så där 120 miljoner kronor. I denne sultans land lever cirka 30.000 cirka 10 procent i träskjul.

Det jag kunde hitta om Sverige i detta ärende var en artikel om finansmannen Robert Weill som är god för cirka två miljarder kronor. På DNs debatt sida juni -99 skrev han följade: "Kapitalister, förena er och tacka löntagarna! Tack till de många som avstått nästan allt för att vi kapitalister skulle kunna få alltför mycket!"

Tror ni att han fick skit för det? Men allvarligt talat, vad skulle inte Bill Gates kunna göra för hemlösheten i sitt land? Gör han det då? I Sverige har vi idag 8-10.000 hemlösa. 5.000 av dessa lever i stockholm, då är 1000 av dem kvinnor. Det finns 182 platser på härbärgen, 144 stycken för män och bara 38 stycken för kvinnor. Alla dessa siffror är naturligtvis cirka tal, det finns ingen som vet den exakta siffran på antal hemlösa. Kostnaden för att få en plats på ett härbärge är 80 kronor om personen betalar själv, 225 kronor om det skall betalas av socialen.

Jag kommer ihåg för någon jul sedan, då vart det rubriker när Carola skulle ha lite "välgörenhet" på NK. Välgörenhet? Runar stod och delade ut Carolas cd-skiva till alla hemlösa. Jag tror att det var julen innan som jag och min arbetskamrat stod ute och rökte på jobbet. En hemlös man kom fram till oss och frågade om en cigarett. Vi hade tyvärr inga med oss ut men jag sade att du kan få halva av mig om du vill. Han tackade ja till detta och stod och pratade en stund. I handen hade han en brun liten säck. Ni vet en sån där gammal "tomte-säck". Han hade vart på julmiddag på stadsmissionen. Den här skiten fick vi sade han och höll upp den. Han räckte fram den till mig och min kamrat. Här! Ta den, sade han. Näe tack, sade jag. Du behöver nog den mer än vad vi gör, sade jag. Han stod och tjafsade ett tag och sedan vart han lite arg för att vi inte ville ta emot den. Han slängde in den på golvet. Han ville på detta sätt bara tacka för att ha hade fått min halva cigarett.

Jag vill med detta bara be er alla under detta himlavalv att ge medan ni kan. Tacka för det "lilla" ni har. Det kan alltid bli värre, det kan alltid bli bättre också, för alla. Men tänk på att det "lilla" för er kan betyda så mycket för andra. Man vet aldrig rätt var det är så står DU själv där och ber om en enda krona. Köp Situation Stockholm, det är faktiskt en väldigt intressant tidning. Har du småpengar över på fickan, ge dom till den som går på tunnelbanan och tigger om det. Visst, det KAN gå till droger! Men å andra sidan, hur skall vi kunna veta det? Han/hon kanske bara vill ha någonstans att sova. Åttio kronor för en natt i en "riktig" säng kanske inte är så mycket för dig och mig, men för den som inte har någonting.

"Talar du nedsättande om någon annan så är det möjligt att du säger något sant om honom, men säkert är att du säger en hel del om dig själv."


Om författaren

Författare:
Nettan Holmström

Om artikeln

Publicerad: 06 mar 2001 09:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: