sourze.se

Om jag var statsminister

Detta är ett bidrag i skrivtävlingen "Om jag var statsminister för en dag". Tävlingen håller på till 15 mars 2001. Vinnarbidraget publiceras på Tredje sidan i Expressen och får ett arvode på 4 000 kronor.

Om jag vore statsminister skulle jag hålla ett tal som skulle lyda ungefär på följande sätt:

"Jag ser det som förmodligen min främsta uppgift att skapa respekt, förtroende och kommunikation.

Respekt från oss i regeringen gentemot väljare, media och
omvärlden genom att inta en så rak hållning som möjligt
i alla frågor. Att ha tilltro till medborgarnas intelligens och sunda förstånd. Det vill säga vi måste vara beredda att
säga "sanningen" även om den inte är vare sig politiskt
korrekt eller kortsiktigt ger oss fördelar i Sifo-mätningar.

Att skapa respekt och tilltro för vår integritet anser jag vara oerhört betydelsefullt. Det är mycket lätt att bli medialt korrumperad. Att stirra sig blint på medias reaktioner och lättvunna väljarvinster. Detta måste vi bekämpa. Vi måste skapa förtroende för att vi ser till landets bästa. Inte till nästa valresultat.

Att kombinera integritet med lyhördhet för vad svenska folket önskar är inte lätt. Det krävs därför att varje politiker prioriterar kontakten med sina väljare. Inte bara de gånger kameror finns närvarande eller någon grupp i samhället har lyckats att väcka medias intresse. Den vardagliga kontakten med vanliga människor. Ett absolut mål måste vara att varje medborgare skall känna till sin riksdagsman eller kommunalpolitiker.

Det skall vara lika naturligt att kontakta oss som att gå till IKEA om det saknas någon skruv till en möbel man just köpt.

Allt detta är bara tomma ord, fagra löften och ännu ett
meningslöst tal av en politiker om ovanstående inte
förverkligas. Där är därför av stor betydelse att vi politiker lär oss ta konsekvensen av brutna löften och tomma ord.

Varje riksdagsman bör skriva ett kontrakt med sitt parti och sina väljare. I detta offentliga kontrakt skall alla de löften som avges finnas nerskrivna. Dessutom bör även politikerns olika mål och ambitioner för kommande mandatperiod finnas nedtecknade. Om politikern sviker sina löften skall han ej få förnyat förtroende. Dessutom skall denna offentliga bok vara ett hjälpmedel för väljarna för att bedöma hur han/hon har skött sitt uppdrag.

Om vi kan betygsätta skolelever bör vi även kunna betygsätta oss era folkvalda.

Vi får aldrig glömma att det är ni, medborgare i detta land
som är våra arbetsgivare. Vi är med andra ord inga småpåvar vi är anställda av folket.

Detta tal kan tyckas innehålla mycket floskler, men det är bara floskler för den som misstror min ärliga och mycket
allvarligt menade tanke. När vi har byggt upp det förtroende
för oss som ni förtjänar att ha för era folkvalda så kommer
ni inte se detta tal som fyllt av klyschor utan som ett tal fyllt av respekt för er väljare.

Målet för mig och min regering är inte att fjäska vare sig för media, väljare, intresseorganisationer eller några överhuvudtaget. Målet är att göra ett så bra jobb som möjligt. Om ni tycker att vi lyckats då får vi sitta kvar vid makten, annars får ni rösta bort oss. Så enkelt är det.

Därför kommer vi föreslå att väljarmätningar ej skall vara
tillåtna sex månader innan ett val. Vi kommer också att undvika tal med massa löften i samband med valet. Löften finns det tid att ge och uppfylla under den övriga mandatperioden.

Jag avger som löfte nu att jag ej skall hålla några traditionella valfläsktal överhuvudtaget. Jag hoppas
och tror att vår politik kommer att tala sitt tydliga språk och passa flertalet i vårt land. Än en gång det gäller för oss politiker att ha tilltro till er väljare.

Jag lovar också att jag och mina kollegor i regeringen i möjligaste mån skall ge raka svar på frågor från allmänhet, press och opposition. Det måste bli ett slut på alla dessa politikersvar och framför allt på den typiska metoden som vi politiker använder oss av vid besvärliga frågor: svara med en motfråga eller byta ämne.

Men kära väljare detta kräver att ni har en förståelse för att man kan säga fel, att man kan säga något obetänkt ibland.

Vill ni ha raka besked, vilket ni har rätt till så måste ni även visa förståelse för att vi politiker kan säga och göra fel.

Vill ni våra väljare ha modiga, rakryggade politiker så krävs det att även ni gör en insats. Jag inser att många medborgare har fullt upp med sitt. Men för demokratins skull vore det bra om ännu fler av er även såg dom långsiktiga målen. Ni lika lite som vi får bli löpsedlarnas
slavar.

Tillsammmans kan vi göra detta land bättre.

Vi politiker måste lita på er. Ni får forhoppningsvis anledning att lita på oss.

Tack för att ni har valt mig till er statsminister."


Om författaren

Författare:
Peter Horal

Om artikeln

Publicerad: 06 mar 2001 12:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: